mk-logo
Berita
Menteri nafi Agong peroleh vaksin Sinopharm dari UAE - Laporan
Diterbitkan:  Apr 18, 2021 9:25 AM
Dikemaskini: 10:27 AM

Menteri Kesihatan Dr Adham Baba menafikan laporan media yang mendakwa Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah memperoleh vaksin Sinopharm Covid-19, yang belum diluluskan untuk digunakan di Malaysia, untuk ahli keluarga baginda.

The Malaysian Insight hari ini melaporkan bahawa Adham telah menafikan laporan Asia Sentinel baru-baru ini dengan menyifatkannya sebagai tidak berasas.

Dia juga menekankan bahawa pembelian vaksin di negara ini harus menjalani penilaian menyeluruh oleh Badan Pengawas Farmaseutikal Nasional (NPRA).

“Setelah penilaian menyeluruh, ia perlu mendapatkan kelulusan dari Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19 (CITF). Bukan itu sahaja, kita juga memastikan semua vaksin yang kita beli selamat.

"Dari mana penulis mendapatkan sumber laporannya? Dia berusaha menciptakan persepsi negatif terhadap Malaysia,” kata Adham, seperti dilaporkan oleh The Malaysian Insight hari ini.

Laporan Asia Sentinel, yang diterbitkan dua hari yang lalu, mendakwa pemimpin tertinggi di Malaysia juga terlibat dalam perkara ini, termasuk Adham, Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin dan Menteri Luar Negeri Hishammuddin Hussein.

Artikel itu mendakwa Agong telah memperoleh vaksin Sinopharm dari Putera Emiriah Arab Bersatu (UAE) Mohamed Nayan. Kedua-duanya adalah rakan sekelas semasa belajar di UK.

Laporan itu juga mendakwa Agong diberi 2,000 dos vaksin tambahan untuk rakan dan keluarganya di Malaysia.

Sementara itu, turut dilaporkan bahawa polis belum menerima laporan mengenai perkara ini.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini