Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
SOP 'total lockdown': Apa yang perlu anda tahu
Diterbitkan:  May 30, 2021 8:14 PM
Dikemaskini: May 31, 2021 3:19 AM

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob hari ini menggariskan prosedur operasi standard (SOP) untuk sekatan perjalanan penuh (total lockdown) yang akan berkuat kuasa Selasa ini.

Ia kebanyakannya menyerupai apa yang dikuatkuasakan semasa perintah kawalan pergerakan pertama (PKP 1.0) pada bulan Mac tahun lalu.

Keseluruhan penutupan akan menyaksikan sebahagian besar sektor ekonomi dan sosial ditutup kecuali perkhidmatan penting manakala pergerakan orang ramai juga akan dibendung.

Panduan umum SOP “total lockdown” adalah seperti berikut:

1) Hanya dua orang setiap isi rumah yang boleh meninggalkan rumah. Orang ketiga dari isi rumah akan dibenarkan melakukan perjalanan untuk tujuan perubatan dan kecemasan.

2) Meninggalkan rumah hanya dibenarkan untuk bekerja (perkhidmatan penting) dan membeli makanan, ubat-ubatan dan keperluan asas.

3) Dua orang satu kenderaan untuk teksi dan kereta e-kelui.

4) Perjalanan tidak melebihi 10km dibenarkan. Sekiranya mendapatkan perkhidmatan perubatan yang tidak terdapat dalam radius, seseorang boleh pergi ke perkhidmatan terdekat yang terdekat di luar radius 10km.

5) Berjoging dan senaman individu dibenarkan di kawasan kejiranan. Tiada sentuhan fizikal yang dibenarkan dengan jarak sosial 2 ke 3 meter.

6) Semua pusat jagaan kanak-kanak ditutup kecuali yang pusat jagaan anak-anak yang ibu bapanya pekerja barisan hadapan atau kedua-dua ibu bapanya perlu bekerja.

7) Pusat membeli-belah ditutup tetapi penyewa yang disenaraikan sebagai perkhidmatan penting mungkin dibuka.

8) Solat di masjid dan surau terhad kepada 12 orang AJK masjid dan surau mengikut ketetapan pihak berkuasa agama negeri. Tidak dibenarkan orang luar.

9) Pengangkutan awam tetap berfungsi tetapi berkapasiti 50 peratus

Sebarang perniagaan yang dianggap sebagai perkhidmatan penting hanya boleh beroperasi dari jam 8 pagi hingga 8 malam.

Walau bagaimanapun, waktu perniagaan untuk perkara berikut mungkin berbeza:

  • Pasar: 6 pagi ke 2 petang
  • Pasar tani: 6 pagi hingga 4 petang
  • Pasar borong: 12 tengah malam ke 6 pagi dan 11 pagi ke 4 petang
  • Stesen minyak: 6 pagi hingga 8 malam (Mereka yang berada di lebuh raya boleh beroperasi 24 jam)

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata kes Covid-19 diunjurkan mencecah 13,000 kes pada 15 Jun.

Oleh hal yang demikian, katanya, PKP dalam bentuk lebih ketat seperti yang dilaksanakan pada Mac tahun lepas, perlu dilaksanakan.

Ismail pula berkata tidak mustahil sistem kesihatan awam lumpuh sekiranya langkah sekatan pergerakan penuh tidak diambil.

“Dengan kapasiti wad/katil hospital termasuk unit rawatan rapi (ICU) yang sudah mencapai tahap maksimum, adalah tidak mustahil sistem perkhidmatan kesihatan negara akan lumpuh dalam tempoh terdekat sekiranya total lockdown tidak dilaksanakan”.

Sekatan pergerakan penuh dijadualkan berlangsung dari 1 Jun hingga 14 Jun.

“Tempoh dua minggu ini amat penting terutama bagi Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dalam usaha membendung penularan wabak ini.

"Hanya dengan kerjasama dan disiplin, anda mampu membantu menyelamatkan sistem kesihatan negara yang bakal lumpuh jika peningkatan kes Covid-19 tidak terkawal,” katanya. 

 

Lihat Komen
ADS