Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Akibat Covid-19, lapan beradik jadi yatim piatu dalam masa 3 hari

Wabak Covid-19 terus memakan korban dan kes kematian masih tinggi secara konsisten sepanjang bulan lalu, seringkali angka kes harian mencecah melebihi angka 100 nyawa.

Antara nyawa yang terkorban itu, ibu bapa kepada Nazurah Nabilah Yajeed, berusia 19 tahun.

Arwah ibu bapanya, sebelum ini mencari nafkah berniaga goreng pisang, kembali ke rahmatullah akibat Covid-19 dalam jangka masa tiga hari, meninggalkan Nabilah yatim piatu bersama tujuh adiknya yang berumur antara 18 hingga empat tahun.

Sebilangan besar adik-adik Nabilah masih bersekolah, kecuali adik bongsunya yang berusia empat tahun. Nabilah sendiri pelajar di Kolej Politeknik Mersing di Johor.

Dia berkata bapanya meninggal pada hari Jumaat lalu (16 Julai) dan dua hari kemudian pada hari Ahad (18 Julai), ibunya pula meninggal dunia akibat Covid-19.

“Pada mulanya, ibu saya diuji positif pada 18 Jun sehingga dia pergi ke (pusat kuarantin dan rawatan) Maeps, dan kemudian pada 21 Jun, dia mengalami kesukaran bernafas kemudian dia terus masuk ke unit rawatan rapi (ICU) dan tidak sedarkan diri sehingga dia menghembuskan nafasnya yang terakhir semalam.

“Ayah saya adalah kontak rapat ibu saya. Saya tidak ingat hari apa dia mengambil ujian dan disahkan positif tetapi dia sukar bernafas dan dimasukkan ke hospital pada 30 Jun.

"Dia dimasukkan ke ICU di Rumah Sakit Selayang dan selepas itu 'ditidurkan'. Dia tidak sedarkan diri sehingga meninggal dunia pada hari Jumaat lalu,” kata Nabilah, yang kelihatan tenang sepanjang perbualannya bersama Malaysiakini semalam.

Kini Nabilah dan adik-adiknya tinggal di rumah ibu saudaranya di Bukit Beruntung, Rawang, Selangor.

Ibu saudaranya tidak bekerja dan sebelum ini positif Covid-19.

Nabilah berkata mereka semua baik-baik saja sekarang dan baru sahaja menyelesaikan tempoh kuarantin mereka. Jelasnya lagi, mereka sedang menunggu untuk memotong gelang merah jambu mereka.

Di sebalik tragedi yang menimpa keluarga mereka, Nabilah sedar hidup mesti diteruskan, apalagi dia kakak sulung kepada tujuh adik-adik untuk dijaga.

"Ya, saya terkejut dan saya masih sedih, tetapi tak mengapa. Saya perlu terus tinggal bersama adik-adik saya,” katanya.

Nabilah berkata setakat ini dia mendapat bantuan daripada jiran-jiran dan juga beberapa orang tidak dikenalinya, yang menghulurkan bantuan makanan dan wang.

Pun begitu, Nabilah berkata dia terbuka untuk menerima lebih banyak bantuan untuk membantu keluarganya kembali berdikari.

Bagi mereka yang ingin menghubungi Nabilah untuk memberikan bantuan, dia boleh dihubungi di [email protected].

[Baca berita asal]

Lihat Komen
ADS