Paling Popular
Terkini
Lagi berita dari pengarang
story images
story images
mk-logo
Berita
Lawatan kerja 4 hari ke Amerika satu kejayaan, kata PM

Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob menyifatkan lawatan kerja empat harinya ke Amerika Syarikat (AS) sebagai satu kejayaan.

Ismail berkata lawatannya itu mengukuhkan lagi hubungan Malaysia-AS, dan juga Asean-AS.

“Amerika Syarikat penting kepada Malaysia daripada segi politik dan perdagangan,” katanya kepada media Malaysia di Washington pada hari terakhir lawatannya, yang bermula Selasa (Rabu di Malaysia).

"AS adalah rakan dagang kedua terbesar, dan keempat terbesar dari segi pelaburan di Malaysia,” tambahnya.

Dia berkata mesyuarat dengan pemimpin-pemimpin AS serta peneraju industri negara itu telah meningkatkan lagi hubungan berkenaan.

Katanya lagi, perjumpaan dengan para pelabur serta peneraju industri Amerika memperlihatkan bahawa terdapat potensi pelaburan yang besar bagi Malaysia pada masa akan datang.

“Ramai yang berminat. Ada yang berjanji hendak tambah pelaburan dan ada yang hendak membuat pelaburan baru,” katanya.

Dalam lawatan kerja itu, perdana menteri menghadiri Sidang Kemuncak Khas Asean-AS di sana dan menemui Presiden AS Joe Biden, Naib Presiden Kamala Harris serta lain-lain pemimpin negara-negara Asean.

Biden turut menganjurkan majlis makan malam bagi meraikan pemimpin negara-negara Asean itu di White House, Khamis.

Ismail Sabri turut menghadiri majlis perjumpaan Hari Raya Keluarga Malaysia di sebuah hotel di sana pada hari Rabu (Khamis di Malaysia).

Ismail Sabri berkata dia bercakap dalam bahasa Inggeris semasa mengadakan perjumpaan dengan pelabur dan ahli perniagaan Amerika.

“Saya bercakap dalam bahasa kebangsaan dalam tiga sesi sidang kemuncak khas hari ini.

“Enam pemimpin negara-negara Asean bercakap dalam bahasa kebangsaan masing-masing pada sidang kemuncak khas itu kecuali Brunei, Filipina dan Singapura. Singapura bahasa kebangsaannya adalah bahasa Inggeris,” katanya.

Enam pemimpin Asean yang menggunakan bahasa kebangsaan masing-masing adalah daripada Indonesia, Kemboja, Laos, Thailand, Vietnam dan Malaysia.

Myanmar yang berada dalam pentadbiran junta tentera tidak mendapat jemputan ke sidang kemuncak.

Ismail Sabri kemudian berlepas pulang ke tanah air, menamatkan lawatan kerjanya di negara itu.

-Bernama

[Berita lanjut menyusul]

Lihat Komen