Berita Malaysiakini

Prof Syed Hussein Alatas meninggal dunia

Diterbitkan  |  Dikemaskini

Bekas Timbalan Canselor Universiti Malaya, Syed Hussein Alatas, 78, meninggal dunia di rumahnya pada 9.30 malam tadi akibat serangan sakit jantung.

Menurut menantunya, Datuk Danyal Balagopal Abdullah, sebelum itu, bekas ahli politik dan akademik itu, terjatuh di rumahnya di Damansara Heights.

Allahyarham terus dibawa ke Pusat Perubatan Universiti Malaya di Petaling Jaya di mana beliau disahkan meninggal dunia, katanya.

Jenazahnya akan dibawa pulang ke rumahnya awal hari ini dan dijangka dikebumikan esok, demikian menurut laporan Bernama.

Allahyarham Syed Hussein dilahirkan pada 17 September 1928 di Bogor, Indonesia.

Kerjaya Syed Hussein dalam dunia akademik bermula apabila beliau bekerja sebagai ketua di jabatan penyelidikan di Dewan Bahasa dan Pustaka pada 1958.

Allahyarham juga berkhidmat sebagai Ketua Jabatan Pengajian Melayu di National University of Singapore dari 1967 hingga 1968.

Penubuhan Gerakan

Beliau juga pernah berkhidmat di Universiti Malaya sebelum itu. Allahyarham dilantik sebagai Timbalan Canselor Universiti Malaya pada tahun 1988.

Allayarham merupakan sebahagian daripada para intelektual yang menubuhkan parti Gerakan pada 1968.

Parti Gerakan yang pada masa itu berkempen atas platform keadilan sosial mencatatkan kejayaan cemerlang pada pilihanraya umum tahun 1969.

Syed Hussein juga memainkan peranan penting dalam penubuhan Parti Keadilan Masyarakat Malaysia (Pekemas).

Apabila Gerakan menyertai Perikatan pada 1972, Syed Hussein mengundurkan diri daripada parti itu untuk membantu menubuhkan Pekemas, berdasarkan prinsip yang sama dengan penubuhan Gerakan.

Bagaimanapun, parti itu hilang daripada arus perdana politik tanahair pada 1978.