Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Agong bimbang kesan PRU15 semasa musim tengkujuh - sumber

Yang di-Pertuan Agong bimbang dengan maklumat yang diperoleh pagi ini semasa taklimat mengenai banjir akhir tahun, menurut sumber yang berada di dalam bilik taklimat berkenaan.

Sumber yang enggan namanya disiarkan berkata, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah diberi taklimat mengenai musim Monsun Timur Laut, yang dijangka bermula bulan depan dan berlarutan sehingga Mac tahun depan.

Baginda dikatakan menyuarakan kebimbangannya tentang kesan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 kepada rakyat sekiranya ia berlangsung ketika musim tengkujuh.

"Tuanku bimbang pilihan raya diadakan pada musim Monsun Timur Laut yang akan datang, kerana ia akan memberi beban kepada rakyat," kata sumber yang rapat dengan perkembangan itu.

“Baginda juga menyuarakan harapan agar pihak berkuasa tempatan bersedia dengan baik, dan mengelakkan isu-isu yang tidak perlu dan kesukaran kepada rakyat,” katanya.

Pagi tadi, Sultan Abdullah melawat Pusat Ramalan dan Amaran Banjir Negara (PRABN), di mana baginda diberi taklimat oleh Ketua Setiausaha Kementerian Alam Sekitar dan Air Zaini Ujang dan Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Muhammad Helmi Abdullah.

Menurut pegawai Istana Negara yang hadir di pusat itu, pihak istana meminta taklimat itu supaya Agong dapat menilai persiapan agensi kerajaan untuk menangani banjir akhir tahun.

Kunjungan baginda ke PRABN diadakan ketika Umno terus mendesak agar Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob membubarkan parlimen serta-merta bagi memberi laluan kepada PRU15.

Seorang pakar perubahan iklim baru-baru ini turut memberi amaran supaya tidak mengadakan PRU sebelum Februari tahun depan, dengan mengatakan bahawa keadaan banjir semasa musim tengkujuh pada akhir tahun mungkin lebih buruk daripada yang berlaku pada 2021.

Zaini turut memuat naik di Facebook dan berkongsi data Jabatan Saliran dan Pengairan yang mengunjurkan hujan puncak bagi negeri pantai timur Kelantan, Terengganu dan Pahang pada Disember.

Bagaimanapun, semua negeri lain di Semenanjung Malaysia dijangka mengalami hujan puncak pada bulan November.

Lihat Komen
ADS