Paling Popular
Terkini

Bekas menteri sumber manusia (KSM) M Kulasegaran meminta Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) mempertimbangkan semula cadangan untuk melaksanakan program ijazah dalam bidang pendidikan dan latihan teknikal dan vokasional (TVET) di seluruh politeknik di Malaysia.

Ahli parlimen Ipoh Barat itu berkata program TVET perlu ditumpukan kepada program kemahiran dan bukannya ijazah.

"Walaupun idea itu secara amnya bagus, saya merasakan banyak lagi yang perlu ditangani dalam hal pendidikan TVET selain ijazah.

"Ijazah mungkin tidak semestinya penyelesaian yang optimum untuk meningkatkan pendidikan teknikal.

"Saya rasa kita perlu fokus pada kemahiran dan bukannya ijazah," katanya kepada Malaysiakini

Katanya, pendidikan teknikal menekankan kemahiran praktikal dan kepakaran perdagangan khusus. 

Dengan pengenalan program ijazah, katanya, akan ada kecenderungan untuk memasukkan kurikulum akademik yang lebih luas.

Ahad lalu, Menteri KPT Mohamed Khaled Nordin berkata, cadangan melaksanakan program ijazah dalam TVET dipertimbang untuk dilaksanakan dalam Rancangan Malaysia Ke-13 (RMK13) memandangkan ia membabitkan penyediaan tenaga pakar dan akademik.

Katanya, KPT akan memberi perhatian dalam TVET kepada soal penyediaan tempat kemahiran, kemahiran semula dan peningkatan kemahiran.

Sementara itu, Kulasegaran berkata semasa dia menerajui KSM, tumpuan diberikan kepada keperluan industri dengan melibatkan pihak berkepentingan.

"Saya mendesak institut kami untuk mendengar permintaan industri untuk memastikan kami menghasilkan graduan yang boleh mendapatkan pekerjaan.

"Kami juga memastikan pada masa itu institut bawah KSM dibuka sehingga jam 11 malam, supaya lebih ramai rakyat Malaysia boleh mendapatkan kemahiran, peningkatan kemahiran, kemahiran semula dan kemahiran silang.

"Apabila kerajaan Perikatan Nasional (PN) berkuasa, inisiatif ini dihentikan tanpa sebab yang kukuh. 

“Saya harap ini dapat diperkenalkan semula supaya rakyat Malaysia mempunyai jalan semula," katanya.

Lihat Komen
ADS