Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Tempoh sah kad media wartawan dalam talian dipendekkan

Jabatan Penerangan telah mengeluarkan kad media dengan tempoh sah yang jauh lebih pendek untuk beberapa wartawan media dalam talian dari pelbagai agensi berita.

Beberapa wartawan dalam talian menerima kad media yang hanya mempunyai tempoh sah enam bulan, manakala yang lain, seperti beberapa wartawan Malaysiakini, diberikan kad dengan tempoh sah selama setahun.

Ini jauh lebih pendek daripada berbanding tempoh sah dua tahun standard untuk kad media yang dikeluarkan kepada media tempatan dan bercanggah dengan dasar yang dinyatakan di laman web Jabatan Penerangan.

Tempoh sah yang lebih pendek untuk kad media nampaknya melibatkan wartawan yang bekerja untuk portal dalam talian, yang memohon untuk memperbaharui atau membuat permohonan baru untuk kad media mulai tahun ini.

Semakan Malaysiakini mendapati ia menjejaskan kakitangan kontrak dan tetap pelbagai agensi berita dalam talian.

Bagaimanapun, berdasarkan semakan, wartawan media cetak yang memohon dalam tempoh yang sama menerima kad media dengan tempoh sah dua tahun.

Satu organisasi dalam talian yang wartawannya diberikan kad yang sah selama enam bulan sahaja ialah laman web berita Twentytwo13, yang mula beroperasi pada 2018.

“Ya, pas media terbaru kami hanya sah selama enam bulan. Sebelum ini dua tahun,” kata Haresh, editor Twentytwo13.

"Kami berhasrat untuk bertemu dengan ketua pengarah Jabatan Penerangan dan berharap mendapat penjelasan tidak lama lagi," kata Haresh, yang juga timbalan presiden Kelab Akhbar Kebangsaan Malaysia.

Malaysiakini juga difahamkan Jabatan Penerangan telah menghentikan pengeluaran kad media kepada lidah rasmi parti seperti Suara Keadilan, Roketkini, Harakah, dan Umno Online.

Difahamkan ini kerana Jabatan Penerangan sedang mengemas kini dasar pengeluaran kad media kepada organisasi jenis ini.

Dihubungi berhubung perkara itu, pengarah bahagian media dan komunikasi Jabatan Penerangan E Sivabalan berkata dia tidak diberi kuasa untuk membuat kenyataan media mengenai perkara itu.

Ketika laporan ini disiarkan, e-mel Malaysiakini kepada ketua pengarah jabatan itu, Mohd Sukari Ab Hamid, yang dihantar Jumaat lalu masih belum dijawab.

Kumpulan advokasi kebebasan media Gerakan Media Merdeka (Geramm) berkata kekurangan ketelusan dalam isu akreditasi media adalah bermasalah dan tanpa justifikasi sewajarnya boleh dilihat sebagai cara tambahan untuk mengawal media.

Ini terutamanya kerana perubahan kepada terma tidak dimaklumkan kepada pihak berkepentingan.

“Jika (Jabatan Penerangan) tidak melakukannya secara telus, ia akan dilihat sebagai satu langkah perkukuh kuasa. Ia akan dilihat sebagai satu bentuk kawalan yang akan menjejaskan keupayaan syarikat media atau wartawan untuk melaksanakan tugas mereka,” kata jurucakap Geramm Radzi Razak kepada Malaysiakini.

Isu ini timbul berikutan kritikan terhadap kod etika yang dilancarkan baru-baru ini untuk media yang ditetapkan oleh Jabatan Penerangan.

Jabatan itu berkata ia akan menggunakan kod etika ini untuk memutuskan pihak yang mendapat kad media - satu langkah yang dikatakan pengkritik tidak selaras dengan peraturan kendiri.

Kod baru itu tidak menyatakan apa-apa tentang tempoh sah yang berbeza untuk wartawan bergantung pada medium pelaporan.

Kad media adalah penting untuk wartawan kerana ia menyediakan akses kepada acara penting seperti sidang akhbar di Bukit Aman dan Pejabat Perdana Menteri atau persidangan parlimen.

Memutuskan secara sewenang-wenangnya pihak yang mendapat kad media dan tempoh sah memberi bayangan cengkaman kerajaan terhadap media cetak melalui Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (AMCP) 1984.

Di bawah AMCP, media cetak mesti mempunyai permit kerajaan untuk menerbitkan dan keputusan untuk membatalkan permit adalah mengikut budi bicara KDN.

Ini memaksa media cetak untuk memastikan permit mereka tidak dibatalkan - kesan mengerikan yang boleh berlaku kepada media dalam talian jika akreditasi media dikeluarkan atas dasar budi bicara.

Selama beberapa dekad, AMCP telah digunakan untuk menyekat kebebasan media dengan ketua pengarang atau pemilik media yang dipanggil ke Kementerian Dalam Negeri (KDN) dengan surat tunjuk sebab.

Penggunaan AMCP yang paling ketara untuk melanggar kebebasan media adalah pada tahun 1987, apabila empat akhbar telah dibatalkan permit dan terpaksa ditutup.

Lihat Komen
ADS