BERITA Malaysiakini

Datuk Subra dikasari di mesyuarat Maika

News  |  Diterbitkan  |  Dikemaskini

Bekas Timbalan Presiden MIC, Datuk S Subramaniam telah dikasari oleh sekumpulan lelaki di mesyuarat agung Maika Holding pagi ini.

Ia berlaku ketika Subramaniam mahu bercakap di mesyuarat tersebut. Mesyuarat itu yang bermula jam 10 pagi, terganggu disebabkan oleh beberapa insiden.

Menurut satu sumber, Subramaniam dikasari tetapi bekas timbalan menteri itu tidak mengalami sebarang kecederaan serius.

Sumber itu menambah, Subramaniam diserbu oleh sekumpulan lelaki yang sedang marah, yang dipercayai penyokong Presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu.

Bagaimanapun, penyokong Subramaniam segera datang melindunginya daripada serangan tersebut.

Dipercayai, pemimpin DAP yang juga Ahli Parlimen Ipoh Barat, M Kula Segaran dan beberapa lagi ahli politik turut ditumbuk.

Mesyuarat kontroversi tersebut dihadiri oleh beratus-ratus pemegang sham yang marah kerana tidak memperolehi semula pelaburan mereka dalam Maika.

Maika ditubuhkan pada 1982 untuk membolehkan masyarakat India berkongsi pembangunan ekonomi negara.

penjualan OCAB

Syarikat tersebut mengumpulkan RM106 juta pada 1984 daripada 66,000 pelabur tetapi sesetengah pemegang sahamnya - selepas tidak menerima banyak pulangan daripada pelaburan mereka - telah menuduh syarikat tersebut menyalahgunakan wang modal tersebut melalui saluran-saluran yang mencurigakan.

Kebanyakan pemegang saham Maika adalah pekerja ladang yang antaranya telah menggadaikan barang kemas keluarga mereka dan menggunakan wang simpanan masing-masing untuk melabur dalam syarikat tersebut.

Bagaimanapun, syarika itu mengalami kegagalan dan banyak projek perniagaannya tidak menjadi kenyataan.

Maika hanya tujuh kali membayar dividen kepada pemegang saham sehingga ini, yang terakhir pada 1995.

Tahun lalu, Samy Vellu berkata, satu skim akan diperkenal untuk membeli balik saham Maika di mana syarikat itu akan membayar RM130 bagi setiap RM100 yang dilaburkan. Bagaimanapun, sehingga ini ia belum lagi menjadi kenyataan.

Para pemegang saham juga tidak puashati dengan cadangan pengarah-pengarah Maika untuk menjual satu-satunya syarikat yang memberi pulangan - syarikat insurans Oriental Capital Assurance Bhd (OCAB) - pada harga RM129.8 juta.

Maika mendakwa, penjualan OCAB akan dapat melangsaikan semua hutang syarikat pelaburan itu, tetapi para pemegang sahamnya pula mendakwa, penjualan itu adalah langkah terakhir sebelum Maika dibubarkan.

Anak lelaki Samy Vellu - Vell Paari - adalah ketua pegawai eksekutif Maika.