BERITA Malaysiakini

K'jaan tubuh panel bebas siasat pita Lingam

News  |  Diterbitkan  |  Dikemaskini

Seorang bekas Hakim Besar Malaya akan mengetuai panel bebas tiga anggota untuk menyiasat dan menentukan ketulenan klip video Datuk VK Lingam, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

Kerajaan telah melantik Tan Sri Haidar Mohd Noor (foto) untuk meneliti klip video selama lapan minit itu yang menunjukkan Lingam, seorang peguam kanan, sedang berbual melalui telefon, didakwa dengan Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim untuk mengatur pelantikan hakim.

Pengerusi Majlis Khidmat Negara, Tan Sri Lee Lam Thye dan bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mahadev Shankar adalah dua lagi anggota panel bebas tersebut. Kedua-duanya adalah merupakan bekas pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam).

Haidar bersara pada tahun 2004 dan kini menjadi pengerusi Bank Bumiputra-Commerce.

Ahmad Fairuz, yang merupakan Hakim Besar Malaysia pada tahun 2002, ketika klip video dikatakan dirakamkan, masih berdiam diri terhadap isu tersebut.

Sebaliknya, Menteri di Jabatan Perdana, Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz yang menjaga halehwal perundangan, telah membuat penafian bagi pihak ketua hakim negara Ahad lalu, berhubung pendedahan 'pita Lingam' tersebut.

Najib berkata, tiga anggota panel tersebut telah menerima pelantikan mereka dan akan memulakan siasatan tidak lama lagi dengan sokongan dan kerjasama semua agensi berkenaan.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di Putrajaya, beliau berkata keputusan itu diambil memandangkan dakwaan dan spekulasi yang dibuat berhubung rakaman tersebut boleh menimbulkan keraguaan terhadap kredibiliti dan integriti sistem kehakiman negara.

"Hasil laporan panel itu yang dijangka diketahui dalam beberapa minggu

lagi, akan diumumkan kepada orang ramai," katanya.

Ditanya sama ada mereka yang dikaitkan dalam klip video tersebut akan dipanggil, Najib berkata, panel berkenaan akan menentukan apa sahaja yang perlu dilakukan.

Perarakan Majlis Peguam

Beliau juga mengulangi pendirian kerajaan tidak akan menubuhkan suruhanjaya diraja untuk menyiasat perkara tersebut.

Tambahnya, kerajaan merasakan penubuhan panel tiga anggota itu sudah mencukupi untuk menyiasat dakwaan tersebut.

Sebelum ini, ramai pihak, termasuk parti-parti pembangkang dan Majlis Peguam, mendesak kerajaan menubuhkan sebuah suruhanjaya diraja untuk meneliti keadaan dalam badan kehakiman ekoran pendedahan klip video tersebut.

Majlis Peguam juga akan mengadakan perarakan dari Istana Keadilan di Putraja ke Jabatan Perdana Menteri pagi esok untuk menyerahkan memorandum mendesak supaya suruhanjaya diraja ditubuhkan.

Ketika diminta mengulas keputusan Majlis Peguam untuk mengadakan perarakan tersebut, Najib berkata, terpulanglah kepada majlis tersebut dan pihak berkuasa untuk membuat keputusan mengenai tindakan seumpama itu.

Minggu lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sendiri menolak penubuhan suruhanjaya diraja dan mengatakan bahawa siasatan pihak terhadap perkara itu sudah mencukupi.

Sementara itu, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menggesa semua pertubuhan dan rakyat Malaysia supaya menyertai dan menyokong 'perarakan untuk keadilan' anjuran Majlis Peguam Malaysia itu pagi esok.

Beliau turut membidas kenyataan Mohd Nazri yang dakwanya telah menghina rakyat Malaysia apabila membandingkan tindakan mengadakan perarakan tersebut sama dengan pembangkang.