Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
MCA: Hentikan 'makan atas angin'
Diterbitkan:  Apr 17, 2008 2:01 PM
Dikemaskini: 10:24 AM

Seorang anggota Dewan Negara hari ini menggesa kerajaan menghentikan pembahagian projek-projek berdasarkan amalan 'makan atas angin' kepada segelintir kontraktor kelas F.

Senator Datuk Lee Sing Chooi berkata jika projek besar dan koridor ekonomi gagal atau disalah urus, rakyat tidak akan mendapat manfaatnya.

"Jadi penting bagi kerajaan memastikan ia tidak melayan orang berhasrat mencari makan atas angin," katanya.

Beliau mengulas kenyataan menteri kerja raya Datuk Ir. Mohd Zin Mohamed bahawa 10 peratus daripada semua projek berharga lebih RM10 juta bawah kementeriannya akan diagihkan kepada kontraktor Kelas F.

Kira-kira 17,000 kontraktor kelas itu sebelum dasar baru ini hanya berpeluang mendapat kerja dalam sesuatu projek bernilai bawah RM200,000.

Mohd Zin menambah, kementerian itu dalam proses mengeluarkan 24 surat 'setuju terima' yang melibatkan projek RM2.2 bilion.

Daripada jumlah itu, sebanyak RM220 juta diperuntukkan kepada kira-kira 1,000 syarikat kontraktor kelas F.

Lee, yang juga ketua biro pendidikan MCA, berkata menteri kewangan sedar 30 peratus pendapatan negara datangnya daripada hasil gas dan minyak, manakala pengerusi Petronas Tan Sri Hassan Merican pula menyatakan Malaysia akan menjadi negara pengimport bersih petroleum pada 2010.

"Maka, sangat penting semua wang untuk pembangunan dan projek dibelanjakan dengan cekap - ia harus digunakan untuk membina keupayaan menjana pertumbuhan ekonomi dan daya saing.

"Jika sumber-sumber dalam Rancangan Malaysia ke-9 dan koridor ekonomi digunakan untuk membiayai amalan 'makan atas angin', Malaysia tidak berpeluang menggunakan sebaiknya wang minyak demi pembangunan kerana tidak lama lagi kita (Malaysia) akan menjadi negara pengimport bersih petroleum," katanya.

Dalam media hari ini, Mohd Zin berkata jumlah keseluruhan kontrak RM1.3 bilion di tangan 12 kontraktor utama yang kemudian akan mengagihkannya kepada 572 kontraktor kelas F dengan nilai RM131 juta.

Daripada jumlah RM131 juta untuk kelas F, Terengganu mendapat RM70.6 juta, Sabah (RM37 juta), Selangor (RM12.3 juta), Negeri Sembilan (RM5.23 juta), Kuala Lumpur (RM4.02 juta), Kelantan (RM2.04 juta) dan Perak (RM1.9 juta).

Kementeriannya akan turut memantau pembayaran kepada kontraktor kelas bawah itu daripada kontraktor utama melalui satu mekanisme.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

ADS