Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
'Artikel akhbar jadi asas siasatan'
Diterbitkan:  Sep 19, 2008 8:12 AM
Dikemaskini: 9:53 AM

Siasatan polis terhadap Teresa Kok didakwa berasaskan satu artikel yang diterbitkan di Utusan Malaysia yang mengulas isu azan, tulisan jawi, Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan babi.

Dalam kenyataannya tidak lama selepas dibebaskan tengah hari ini, ahli parlimen Seputeh berkata polis tidak mengemukakan sebarang bukti terhadapnya kecuali membangkitkan beberapa isu seperti ditimbulkan dalam artikel itu yang diterbitkan 10 September lalu.

"Selepas ditahan selepas tujuh hari dengan berselindung di sebalik apa yang dinamakan siasatan, polis gagal menunjukkan sebarang bukti atau dalil pembabitan saya dalam kegiatan yang boleh mendorong ketegangan kaum atau agama," kata Teresa, yang juga exco kanan kerajaan Selangor.

teresa kok released from isa 190908 10 Beliau dibebaskan jam 1 tengah hari tadi di balai polis Jalan Travers, Kuala Lumpur sejak ditahan Jumaat minggu lepas (foto kanan) .

Tambahnya, tiga persoalan utama yang ditanya pegawai-pegawai penyiasat kepadanya:

i) sama ada beliau terlibat menggerakkan sekumpulan penduduk Bandar Kinrara untuk menyerahkan petisyen bagi membantah azan di masjid Bandar Kinrara;

ii) sama ada beliau pernah mengeluarkan kenyataan bahawa 30 peratus peruntukan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) harus diberikan kepada badan-badan agama bukan Islam; dan

iii) sama ada beliau menentang penggunaan huruf jawi di papan tanda jalan-jalan di Kuala Lumpur.

"Saya menafikan dua tuduhan pertama kerana saya tidak pernah berbuat demikian," katanya.

Jelasnya, beliau membantah papan tanda jalan itu selepas penduduk Taman Seputeh sendiri marah pada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) apabila menukar papan-papan tanda itu sewenang- wenangnya awal tahun ini dengan alasan ia membazir wang awam.

"Saya agak terperanjat, tidak ada soalan lain ditanyakan kepada saya selain beberapa soalan utama ini," katanya, sambil menambah soalan-soalan ini boleh dikemukakan di balai polis tanpa perlu menahannya bawah akta kontroversi itu.

"Lagipun, tidak masuk akal bagi polis untuk menangkap saya bawah ISA semata-mata berdasarkan artikel tanpa asas yang ditulis oleh seorang penulis kolumn Utusan Malaysia ?

"Bagaimana mereka (polis) boleh menganggap artikel itu sebagai kebenaran tanpa menyiasat penulis itu dulu?

"Bagaimana Utusan Malaysia boleh menerbitkannya tanpa mengesahkan fakta-faktanya?" kata Teresa.

"Saya berharap dapat bertanya polis sama ada mereka pernah memanggil (penulis artikel itu) Zaini Hassan dan editor-editor Utusan Malaysia untuk siasatan sebelum dan selepas penahanan saya."

Tambahnya, beliau telah membuat laporan polis terhadap akhbar itu, penulis kolum tersebut dan bekas menteri besar Selangor Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo kelmarin bagi kesalahan jenayah fitnah.

"Oleh itu saya menggesa polis agar menyiasat editor-editor Utusan Malaysia , penulis-penulis blog yang bersifat perkauman itu dan Dr Mohamad Khir bawah Kanun Keseksaan."

Beliau juga mengulangi kesediaannya untuk mengambil tindakan saman terhadap ketiga-tiga pihak terbabit.

Teresa turut mendesak pengendali blog Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin dan lima pemimpin Barisan Bertindak Hak-hak Hindu (Hindraf) dibebaskan daripada ISA.

ADS