Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
'Perarakan mayat Kugan bukan politik'
Diterbitkan:  Jan 28, 2009 11:15 AM
Dikemaskini: 11:50 AM

Sokongan orang ramai terhadap nasib mendiang A Kugan - dijangka berarak dari Petaling Jaya ke Puchong - bukan perhimpunan politik seperti tanggapan polis, kata sebuah NGO.

Jawatankuasa Pemantau Polis dan Hak Asasi Manusia (JPPHAM) menyifatkan amaran polis untuk bertindak terhadap mereka yang terlibat dalam perarakan tersebut petang ini sebagai "satu lagi bentuk salah guna kuasa" pihak berwajib itu untuk cuba menakutkan orang ramai.

Penyelaras NGO itu S Jayathas menambah, jika polis awal-awal lagi bertindak profesional, perarakan tersebut tidak akan berlaku.

Kugan didakwa mengalami penderaan sewaktu dalam tahanan polis di lokap balai polis Taipan, Subang pada 22 Januari bagi siasatan kes curi kereta mewah.

kugan ananthan funeral 230109 Perarakan lebih 20 kilometer itu dijadual mulai 2 petang dari Pusat Perubatan Universiti Malaya (UMMC) ke kawasan perkuburan di Batu 14 Jalan Puchong.

Sementara itu, timbalan ketua polis negara semalam memberi amaran kepada mereka menyertai upacara pengkebumian Kugan agar tidak mencetuskan sentimen perkauman yang boleh menimbulkan kejadian tidak diingini.

"Saya benar-benar berharap perarakan itu berjalan dengan teratur mengikut agama Kugan.

"Polis menghormati keperluan keluarga si mati, maka kita benarkan perarakan dari UMMC ke krematorium di Bt 14 Puchong," kata Tan Sri Ismail Omar dipetik berkata.

"Bagaimanapun, jika ada orang yang cuba melencongkan perarakan dan memulakan demonstrasi, maka kami akan bertindak.

"Jangan emosional dan tolong berhenti menyebarkan mesej tidak perlu yang tidak memberi faedah kepada sesiapa."

Beliau berkata demikian selepas mempengerusikan mesyuarat penyelaras mengenai siasatan ke atas kematian Kugan di ibu pejabatpolis Ampang Jaya.

Turut hadir di mesyuarat itu ialah Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar.

Ismail berkata polis tidak menentang sebarang perarakan pengkebumian untuk Kugan dan menghormati permintaan keluarganya.

Beliau menasihatkan pihak tertentu jangan mengambil kesempatan dari perarakan itu untuk kepentingan mereka.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

ADS