Rashid: Mengapa saya sertai PKM

James Wong Wing On

Diterbitkan
Dikemaskini 29 Jan 2008, 10:21 pagi

Terjemahan Rashid Maidin mungkin sudah berusia 87 tahun, tetapi yang pastinya, dia seorang yang sentiasa kelihatan riang dan suka berjenaka.

Dia tidak menetap di Ban Chulabhorn 12 sebuah kampung di Selatan Thai yan menjadi tempat tinggal majoriti ahli komunis berbangsa Melayu. Tetapi apabila diberitahu yang saya sedang berada di kampung tersebut, dia bertolak ke sana untuk menemui Abdullah CD, Suriani Abdullah @ Eng Ming Ching dan Abu Samah "untuk mengetahui keadaan di Perak sekarang".

Tidak seperti Suriani dan Abu Samah, Pak Rashid dikenali sebagai seorang pemimpin tinggi komunis sejak Rundingan Damai Baling pada 1955. Gambar Rashid bersama Chin Peng, Chen Tien, Tunku Abdul Rahman, Tan Cheng Lock, David Marshall dan John Davis terpampang di akhbar di seluruh dunia.

Rashid juga menghadiri Persidangan Empayar Komunis (British) 1947 yang diadakan di London dan Rashid juga adalah salah seorang daripada tiga pemimpin tertinggi PKM yang menandatangani perjanjian damai dengan kerajaan Malaysia pada 1989.

PELAN AKSES PENUH
bermula dari

~RM12

sebulan
Langgan Sekarang
Anda boleh batalkan langganan pada bila-bila masa.
Baca berita tanpa had melalui web dan aplikasi
Sebutkan pendapat anda melalui komen
Simpan berita untuk dibaca kemudian
Pembayaran melalui
Warga emas atau pelajar? Dapatkan harga istimewaPelan Kumpulan / Institusi / Korporat
Sudah Langgan?
Log Masuk

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.

Iklan