Malaysiakini
Malaysiakini

Rashid: Mengapa saya sertai PKM

James Wong Wing On

Diterbitkan  |  Dikemaskini

Terjemahan Rashid Maidin mungkin sudah berusia 87 tahun, tetapi yang pastinya, dia seorang yang sentiasa kelihatan riang dan suka berjenaka.

Dia tidak menetap di Ban Chulabhorn 12 sebuah kampung di Selatan Thai yan menjadi tempat tinggal majoriti ahli komunis berbangsa Melayu. Tetapi apabila diberitahu yang saya sedang berada di kampung tersebut, dia bertolak ke sana untuk menemui Abdullah CD, Suriani Abdullah @ Eng Ming Ching dan Abu Samah "untuk mengetahui keadaan di Perak sekarang".

Tidak seperti Suriani dan Abu Samah, Pak Rashid dikenali sebagai seorang pemimpin tinggi komunis sejak Rundingan Damai Baling pada 1955. Gambar Rashid bersama Chin Peng, Chen Tien, Tunku Abdul Rahman, Tan Cheng Lock, David Marshall dan John Davis terpampang di akhbar di seluruh dunia.

Rashid juga menghadiri Persidangan Empayar Komunis (British) 1947 yang diadakan di London dan Rashid juga adalah salah seorang daripada tiga pemimpin tertinggi PKM yang menandatangani perjanjian damai dengan kerajaan Malaysia pada 1989.

Rashid dilahir dalam sebuah keluarga miskin di Kampung Gunung Mesah, Gopeng, Perak pada bulan November, 1917 tahun berlakunya Revolusi Bolshevik di Russia. Dia adalah anak sulung daripada lapan adik beradik. Dia tamat pendidikan sekolah rendah sehingga darjah lima di sekolah Melayu, tetapi kemudiannya mengikuti kursus bahasa Inggeris di sekolah malam, dan juga belajar melalui pos.

Akhirnya, dia memiliki kemahiran yang mencukupi serta penguasaan bahasa yang baik untuk bekerja sebagai seorang juruteknik di lombong bijih timah British di kawasan Batu Gajah dan Tanjong Tualang di Perak.

Menurutnya, sejak kecil lagi, dia tertarik dengan cerita mengenai legenda panglima Melayu seperti Datuk Maharajalela berjuang menentang penjajahan British di Perak tetapi apabila dia mula bekerja, tumpuannya hanya untuk mencari sumber pendapatan bagi menampung keluarganya di Gopeng.

Rekrut terbaik

Pada tahun 1939, ketika berusia 22, Rashid bertemu denan Tu Lung Shan (foto) yang ditugaskan mencari ahli baru PKM di . Kumpulan pimpinan Tu ditugaskan oleh pihak parti untuk menganjurkan aktiviti di kawasan sekitar Tanjong Tualang.

Pada masa itu, Tu baru berusia 17 tahun dan Perang Dunia Kedua sudahpun bermula di Eropah yang menyaksikan tentera Jerman menyerang Poland.

"(Tu) Lung Shan seorang budak yang bijak. Dia bertutur dalam bahasa Melayu, Cina dan Inggeris. Dia juga berpengetahuan mengenai politik dan hal-ehwal semasa dunia. Kami semua tertarik dengannya. Dia dapat memperjelaskan semua persoalan yang terbuku di hati kami. Kami menjadi yakin dengan apa yang dikatakannya," cerita Rashid.

Tambahnya: "Lung Shan biasanya akan memulakan perbualan dengan topik-topik yang menyentuh apa yang berlaku setiap hari. Dia tidak membawa sebarang buku atau risalah. Mungkin, pada masa itu, pihak parti tidak banyak wang untuk menerbitkan buku."

Rashid menyertai PKM pada tahun 1941 sejurus sebelum serangan Jepun. Selepas diterima menjadi ahli parti itu, yang ditubuhkan pada 30 April 1930 di sebuah ladang getah dekat Kuala Pilah, Negeri Sembilan, Rashid ditugaskan dalam perancangan organisasi parti di Selatan Perak.

Menurutnya, sudah menjadi rahsia umum di kalangan masyarakat buruh Cina di kawasan tersebut yang dia adalah "kawan karib Tu Lung Shan" suatu nama yang dihormati dan dipandang tinggi, yang dikaitkan dengan PKM. Jadi, apabila Jepun tiba dan mendudukan kawasan tersebut, maka Rashid dianggap sebagai pemimpin mereka.

Menurutnya, dalam tempoh beberapa bulan pertama pendudukan Jepun di Perak, lombong bijih timah ditutup dan dia terpaksa balik kampung.

"Pada mulanya, setiap orang takut dan berdiam diri, tetapi selepas beberapa bulan kemudiannya, apabila lombong bijih timah dibuka semula, kami berkumpul dan berbincang dengan satu sama lain. Saya selalu memberitahu mereka supaya jangan takut sangat kerana 'Tiongkok' (China) tidak boleh dikalahkan. Itu dapat menaikkan semangat mereka supaya tidak putus asa," kata Rashid.

"Sebelum kedatangan Jepun, saya sudahpun membaca mengenai perang di Tiongkok. Saya pasti yang orang 'Tionghua' (Cina) akan menang juga akhirnya kerana Tiongkok adalah sebuah negara besar dan terdapat ramai gerila komunis berjuang di kawasan pedalamannya. Ramai orang Melayu yang saya kenali waktu itu juga percaya Tiongkok akan menang," katanya.

Selepas meletuskan Perang Dunia Kedua, China ketika itu menganggotai Pasukan Bersekutu bersama Amerika Syarikat, Soviet Union, Britain dan Perancis, menentang perikatan Nazi Jerman, fasis Itali and Jepun, yang dikenali sebagai Axis (paksi).

Barisan bersatu

Pada 18 Disember 1941, PKM telah memeterai persafahaman dengan pihak British di Singapura untuk menubuhkan barisan bersatu untuk menghalang pergerakan Jepun ke selatan Semenanjung dan untuk melatih pemimpin PKM dan anggotanya dalam operasi khas menentang musuh.

Mengikut catatan sejarah di pihak British dan PKM, 165 anggota komunis, termasuk Tu Lung Shan, dilihat menjalani latihan di Sekolah Latihan Khas 101 (STS101) di Singapura sebaik sahaja perjanjian itu dicapai sehinggalah kejatuhan pulau itu pada 15 Februari 1942.

Menurut Rashid, dia tidak menyertai MPAJA sewaktu pendudukan Jepun kerana dia ditugaskan oleh pihak parti untuk menjalankan tugas-tugas politik, organisasi dan publisiti di sekitar Gopeng, Tanjong Tualang, Malim Nawar dan kawasan lombong di Tronoh.

"Apabila Jepun datang, ramai orang Melayu dan India tidak takut tetapi selepas mereka melihat atau mendengar mengenai kekejaman Jepun, darah mereka mula melegak dan ramai mula menyumpah seranah dalam diam-diam.

"Terdapat segelintir Cina kaya yang bekerja sebagai tali-barut Jepun, tetapi sebahagian besar masyarakat Cina, miskin dan kaya, benci pada Jepun," katanya.

Katanya, dia mendapat tahu mengenai pembunuhan mentornya, Tu, yang dipancung Jepun pada pertengahan tahun 1943 melalui rangkaian rahsia yang menghubungkan Ipoh dan Tanjong Tualang. Dia menangis terisak-isak.

Makanan memang mencukupi ketika pendudukan Jepun dan dia bekerja sebagai juruteknik di lombong-lombong British yang diambil oleh oleh Jepun.

Ketegangan kaum

Rashid mengesahkan wujud ketegangan antara kaum, tetapi menurutnya, ianya adalah akibat provokasi dan hasutan pihak yang pro-British dalam masyarakat setempat.

Katanya, penyokong British merasa telah 'jatuh air muka' kerana tentera British tidak berjuang menentang pencerobohan Jepun.

Berikutan itu, katanya, mereka mula menyebarkan pelbagai khabar angin untuk menimbulkan kekacauan di sana sini supaya kepulangan British dapat diterima bagi memulihkan keamanan di situ.

"Sesetengah khabar angin itu disebarkan di kalangan orang Melayu bahawa orang Cina mahu mengambil alih negara ini dari orang Melayu kerana mereka telah menang perang...sesetengah anasir yang pro-British juga sengaja memuji orang Cina bagi mewujudkan keresahan di kalangan orang Melayu...," tambah Rashid.

Selepas perang, Rashid ditugaskan oleh pihak parti untuk menjalankan aktiviti di kalangan orang Melayu dan meningkatkan lagi persefahaman antara kaum bagi menentang penjajahan asing.

Esok: Diselamatkan oleh gembala lembu