Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
Lagi berita dari pengarang
mk-logo
Berita
Kongres nilai semula pendidikan Islam di M'sia

Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) akan menganjurkan Kongres Pertama Rejuvenasi Sistem Pendidikan Islam Negara (Ko-Spin) dalam usaha untuk mewujudkan kesedaran rakyat terhadap pendidikan Islam di Malaysia.

Kongres itu, yang dijadualkan pada 11 Julai ini, bertujuan untuk menilai semula keberkesanan sistem pendidikan Islam yang diamalkan dan membetulkan pandangan dunia terhadap pendidikan Islam yang sebenarnya.

Kongres bertemakan "Rejuvenasi Pendidikan Memartabatkan Insan" yang akan berlangsung di Auditorium Muzium Shah Alam, bakal dirasmikan oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Kongres sehari itu akan berlangsung bermula jam 8 pagi hingga 6.30 petang.

interview with gamis 020709 siti nurul munawirah roslan Dalam perkembangan berkaitan, Pengarah Ko-Spin, Siti Nurul Munawirah Mohamad Roslan berkata, pihaknya menyasarkan 300 peserta akan menyertai kongres sehari ini, termasuk NGO, parti politik, individu termasuk bukan Islam serta mahasiswa di institut pengajian tinggi (IPT).

Siti Nurul Munawirah berkata, kongres pendidikan Islam ini adalah yang pertama diadakan di Malaysia.

Menurutnya, falsafah pendidikan negara harus disemak semula dan dan perlu lebih menekan kepada soal pembentukan sahsiah yang baik kepada rakyat.

"Rentetan daripada masalah sosial yang berlaku, kes murtad, (disebabkan) fahaman terhadap agama semakin kurang. Jadi, bertitik tolak dari situ, selepas membuat perbincangan meja bulat, kita lihat (masalah itu) bertitik tolak daripada masalah pendidikan itu sendiri, bukan daripada hukuman.

Lima kertas kerja

"Masalah budak-budak, kita nak rotan, kemudian bila nak murtad baru nak cegah dekat mahkamah. Jadi kita tengok sekarang, sistem pendidikan negara tidak menjurus kepada peranannya yang sebenar," katanya kepada Malaysiakini semalam.

Lima kertas kerja akan dibentangkan dalam kongres yang dianjurkan bersama dengan Persatuan Ulama Malaysia (PUM) dan Pejabat Mufti Negeri Perak.

Ia akan dibentangkan oleh beberapa tokoh pendidikan antaranya, Profesor Dr Sidek Baba daripada Universiti Islam Antarbangsa Malaysia (UIA); Profesor Tajul Ariffin (UKM) dan Datuk Dr Siddiq Fadzil (Kolej Darul Hikmah).

Lima kertas kerja tersebut ialah:

bullet button Pensekularan Sistem Pendidikan Islam di Institusi Pengajian Tinggi - Satu Kajian.

bullet button Pendidikan Berintegratifkan Asas Pendidikan Islami.

bullet button Pendidikan Islam dan Halatuju Pembangunan Ummah - Kajian Indonesia.

bullet button Sistem Pendidikan Islam di Sekolah, Satu Penilaian.

bullet button Halatuju Sistem Pendidikan Islam di Sekolah sebagai Enjin Pembentukan dan Pembangunan Insan.

interview with gamis 020709 timbalan presiden rafidah jannah 02 Sementara itu, Timbalan Presiden Gamis, Rafidah Jannah Salleh pula berkata, kongres tersebut turut menyasarkan agar cadangan dan pandangan dapat dikumpulkan dalam usaha "membaikpulih" sistem pendidikan negara.

"Pendidikan Islam sesuai untuk semua rakyat kerana pendidikan adalah asas yang perlu disampaikan kepada masyarakat. Pendidikan Islam (penting) yang meningkatkan sahsiah rakyat," katanya.

Pihak penganjur mengenakan yuran penyertaan sebanyak RM20 bagi setiap peserta. Mereka yang berminat diminta menghubungi sekretariat Ko-Spin di talian 03-79554300 atau melalui emel [email protected]

ADS