Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini

GALERI FOTO

Ratusan orang berhimpun bagi membantah pembinaan pusat pemprosesan nadir bumi bernilai RM700 juta di Gebeng, Kuantan yang dimiliki syarikat Lynas yang berpengkalan di Australia.

NONE Mereka yang terdiri daripada anggota Pemuda PAS, PKR, Parti Sosialis Malaysia (PSM), NGO dan aktivis sosial itu mengadakan perhimpunan di hadapan pesuruhjaya tinggi Australia di Kuala Lumpur.

Sambil mengiringi enam wakil mereka untuk menghantar memorandum bantahan berhubung pembinaan pusat itu yang dikatakan akan mengeluarkan bahan radioaktif yang boleh menjejaskan kesihatan penduduk sekitar Gebeng di negeri itu.

Mereka juga membawa pelbagai sepanduk, poster dan kain rentang yang menuntut kerajaan supaya segera menghentikan projek berkenaan. Ia antaranya bertulis "Selamatkan Bumi, Hapuskan Radiasi" dan "Katakan tidak Pada Radiasi! Hentikan Lynas!".

NONE Penunjuk perasaan mula berkumpul di Masjid As Syakirin KLCC sebelum berarak menuju ke Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Australia yang terletak kira-kira 700 meter dari selepas solat Jumaat.

Sewaktu tiba di pada jam 2.15 petang mereka turut melaungkan "Hancur Lynas, Hidup Rakyat" berulang kali.

Mereka kemudiannya disertai oleh ahli parlimen Kuantan, Fuziah Salleh, empat wakil NGO dan aktivis sosial sebelum memasuki perkarangan pejabat tersebut.

Turut hadir ketua Pemuda PAS Nasrudin Hassan, Naib Ketua Pemuda PKR Azmizam Zamanhuri, setiausaha agung PSM S Arutchelvan dan exco kerajaan Selangor Rodziah Ismail.

Sejurus mereka masuk, hujan turun dengan lebatnya, tetapi penyokong anti-Lynas tidak berganjak daripada tempat mereka berhimpun sambil menyanyikan 'Suara Rakyat' dan bertakbir.

Tikus makmal

Mereka dikawal lebih 50 anggota polis termasuk Unit Simpanan Persekutuan (FRU). Malah kelihatan sebuah bas dan sebuah kereta meriam air diparkir di hadapan kedutaan itu.

NONE Beberapa siri penerangan yang dianjurkan kerajaan negeri Pahang di sekitar Kuantan baru-baru ini dilihat tidak memberi kesan positif.

Kerajaan pada 22 April lalu telah juga mengumumkan penubuhan satu panel bebas bagi menjalankan kajian terhadap aspek kesihatan dan keselamatan kilang itu.

Sebelum ini, ramai aktivis yang ditangkap oleh pihak berkuasa kerana mengadakan demonstrasi di seluruh negara.

NONE Bantahan hari ini diketuai pemimpin PAS Pahang Suhaimi Saad yang merupakan naib yang dipertua kawasan Indera Mahkota dan bekas ketua Pemuda Pahang.

Memulakan ucapannya, Suhaimi melaungkan "Kami bukan tikus makmal, Kami mahu Lynas undur" sambil ikuti oleh penyokong yang hadir di situ.

"Kita menolak industri daripada Lynas yang dibawa dari jarak 2,500 kilometer ke negeri Pahang. Kita tidak izinkan secubit tanah diberikan (kepada mereka) di negeri Pahang," katanya.

Katanya, sebelum ini Malaysia mempunyai 'sejarah hitam' yang menimpa penduduk di Bukit Merah, Perak dan rakyat perlu mempelajari daripada pengalaman tersebut.

Manakala Rodziah yang juga timbalan ketua Wanita PKR menegaskan kerajaan Selangor bersama-sama rakyat Pahang menentang habis-habisan pemprosesan nadir bumi di negeri Pahang.

41 syarat

Sementara itu, bercakap kepada pemberita selepas menyerahkan memorandum bantahan Fuziah pula berkata pihaknya telah menyampaikan kebimbangan rakyat di Malaysia khususnya penduduk di Kuantan.

NONE Katanya, pembinaan tempat pemprosesan nadir bumi itu bukanlah satu amalan yang baik dilakukan di negera ini.

"Tidak ada kilang yang menjadi rujukan (dalam pembinaan pusat ini). Jadi kita tidak boleh buat sebarangan. Industri ini banyak mengundang bencana kepada semua.

"Lynas ada tanah di Australia, tetapi kenapa tak dibuat di sana," katanya yang juga naib presiden PKR.

Fuziah mendakwa Lynas mengambil peluang beroperasi di negara ini disebabkan oleh "kelemahan undang-undang negara".

NONE Sedangkan, tambahnya, undang-undang di Australia sangat ketat dan mereka terpaksa mengikuti 41 syarat sebelum beroperasi.

Memorandum tiga halaman yang diserahkan wakil pesuruhjaya tinggi Austaralia menyebut, rakyat Malaysia tidak yakin dengan jaminan bahawa Lynas Advanced Material Plant (LAMP) adalah selamat.

"Sekiranya ia adalah benar, sudah tentu negara kamu bersedia untuk menyimpan (hasil) industri itu ataupun sekurang-kurangnya mengambil balik baki (kimia thorium yang membunuh).

"Tetapi negara kamu menolak untuk menerima semula baki (bahan kimia) itu," memorandum itu dipetik.

VIDEO | 9.10 min


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

ADS