BERITA

Majlis prof: Gerakan kiri bukan perjuangan merdeka

Abdul Rahim Sabri

Diterbitkan
Dikemaskini 9 Sep 2011, 8:15 pagi

Majlis Profesor Negara (MPN) hari ini menegaskan bahawa perjuangan gerakan politik kiri, termasuk komunis bukan perjuangan kemerdekaan di Tanah Melayu.

Sebaliknya ia dianggap "penderhakaan" kerana didakwa mahu menghapuskan kuasa-kuasa Melayu di Tanah Melayu dan mahu menubuhkan kerajaan republik.

communist insurgents in malaya 240609 "Pada tahun 1930, Parti Komunis Malaya ditubuhkan di Singapura. Mereka menubuhkan Republik Demokratik Rakyat Malaya yang berkait dengan (fahaman) komunis.

"Cita-cita komunis bukan untuk membebaskan Tanah Melayu sebagai negeri Melayu, tetapi untuk membebaskan daripada pentadbiran British yang diakui oleh Raja-raja Melayu, untuk menjadikannya negeri komunis.

"Maka perjuangannya adalah perjuangan komunis. Dan segala nasionalis Melayu pada awalnya, ingin memerintah di Tanah Melayu, bersekongkol, bekerjasama dan bersubahat dengan pejuang komunis untuk menjadikan negeri republik komunis.

"Maka kerana itu, kita tidak menerima bahawa itu adalah perjuangan kerana mereka ingin merampas kuasa secara tidak sah dan tidak legitimate ," kata sejarahwan Profesor Datuk Dr Zainal Kling dalam sidang media di Putrajaya pagi ini.

chin peng and communist malaya Bagaimanapun, beliau mengakui pada peringkat awal ada pejuang kiri Melayu memperjuangkan kemerdekaan daripada British, tetapi selepas itu "bercita-cita ingin menghapuskan sistem kerajaan Melayu, menubuhkan negera republik dan bersubahat dengan komunis".

Sementara itu, kenyataan MPN yang diedarkan dalam majilis itu menyebut, perjuangan kiri tidak diiktiraf sebagai perjuangan kemerdekaan kerana berhasrat membentuk membawa Tanah Melayu menyertai projek Indonesia Raya.

Katanya, penentangan komunis terhadap Jepun pada awalnya melalui Tentera Anti-Jepun Penduduk Tanah Melayu (MPAJA) dibuat kerana "amat marah dan malu" atas penaklukan Jepun ke atas China pada tahun 1937 hingga 1945.

"Mereka tidak berjuang demi kebebasan Tanah Melayu atau menegakkan negeri Melayu," kenyataan itu dipetik.

Beri pendapat anda!

Jadi pelanggan Malaysiakini untuk menjadi pengulas berita. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.