mk-logo
Berita
Fauzi: Kurangkan SB untuk bantu CID banteras jenayah

Bagi mengurangkan kadar jenayah, pihak polis dicadangkan supaya membuat serapan tugas-tugas bahagian tertentu, termasuk anggota Cawangan Khas (SB) dan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) ke Bahagian Siasatan Jenayah (CID).

NONE Ini kerana, kata bekas pengarah CID Bukit Aman Datuk Fauzi Shaari, beban tugas CID bertambah sehingga boleh mengganggu fokus pegawainya sedangkan SB dan FRU tidak memerlukan tugas yang rumit.

"Itulah pihak yang bertanggungjawab kena buat redeploymnet (penugasan semula). Kalau CID  (macam) sekarang, nampaknya tidak boleh tangani kerana siasatan terlalu banyak.

"Jadi kenapa tidak kita serapkan alihkan sebahagian daripada apa yang kamu sebut tadi, (antaranya) unit ketenteraman awam, FRU, pasukan lapangan dan polis marin (ke bahagian CID).

"Ini kerana, (sebelum ini) mereka tidak membuat tugas yang memerlukan buka fail, banyak urusan tulis-menulis (dan) fokus kepada follow through investigation," katanya ketika diminta mengulas statistik penempatan polis terkini.

NONE Menurut statistik 2011, sebanyak 5,050 ditempatkan ke SB, lebih 32,656  di bahagian keselamatan dalam negeri dan ketenteraman awam (termasuk FRU) dan hanya 9,346 untuk bahagian siasatan jenayah.

Hal demikian dipertikaikan oleh pembangkang yang menganggap agihan tersebut tidak seimbang dan kurang berkesan untuk mengurangkan kadar jenayah yang didakwa membimbangkan.

Dulu perlu CID dua kali ganda

Ketika diwawancara Malaysiakini baru-baru ini, Fauzi yang juga bekas ketua polis Selangor berkata,  tugas CID bukan senang dan mengambil masa yang panjang.

Malah, Fauzi berkata, pegawai CID juga berdepan pelbagai proses siasatan, antaranya mencari maklumat, mengesahkannya, merekod keterangan dan membawa saksi ke mahkamah sebelum menutup sesuatu kes.

"Setiap hari fail baru dibuka. Memang dalam CID, isu utama dalam polis ini adalah jenayah. Kalau kamu boleh berjaya, bukan sahaja selesai kes, tapi kamu boleh cegah statistik daripada kejadian itu meningkat.

NONE “Rakyat akan membuat satu persepsi bahawa polis berkesan (dan) berjaya (melaksanakan tugas)," katanya lagi.

Tegas Fauzi, pengalamannya pada 2005 dan 2006 semasa masih mengetuai jabatan mendapati, pihak polis memerlukan pertambahan dua kali ganda bagi menyiasat kes jenayah.

“Sekarang saya tidak berani (komen), hampir tujuh tahun tinggal dunia ini,” katanya.

Keperluan SB di suasana kurang perkauman

Mengulas dakwaan SB memberi fokus terhadap gerak kerja pembangkang dalam politik sehingga dianggap senjata kepada BN, Fauzi mengakui tugas mereka "menguruskan risikan dan maklumat".

“Kita kena hargai tugas polis. Memang polis Cawangan Khas, mereka melakukan intelligent procurement banyak kepada unsur-unsur politik dan ketenteraman awam,” katanya.

NONE Bagaimanapun, Fauzi mempersoalkan keperluan jumlah SB sedia ada memandangkan suasana masyarakat sekarang telah berubah berbanding zaman komunis yang lebih “perkauman”.

“Kita kena akur, dulu lebih serius dan mengancam. Tapi sekarang, rakyat sekarang ini banyak berubah," katanya.

Bagaimanapun, katanya, sebarang penyusunan semula bagaimanapun memerlukan fakta yang jelas terlebih dahulu.

“Kecuali kita ada fakta yang jelas, kita boleh hujah balik, kita boleh bagi syor, OK, kamu boleh kurangkan (anggota SB) 15 peratus, atau 20 peratus, atau 50 peratus.

“Kita tidak tahu. Jadi apa yang kita boleh gesa, pihak pengurusan polis sendiri lebih arif dan lebih tahu, adakah suasana sekarang memerlukan sedemikian,” katanya dalam wawancara panjang di rumahnya di Shah Alam.

 

1. Bekas ketua CID: Polis bimbang dianggap derhaka

Lagi berita dari pengarang :
Lagi berita seperti ini :
Paling Popular
Terkini