Malaysiakini
BERITA

Jamal ditangkap selepas aksi pecahkan botol arak

Diterbitkan
Dikemaskini 6 Okt 2017, 4:27 pagi

Ketua Umno Sungai Besar, Datuk Seri Jamal Md Yunos ditangkap awal pagi ini berkaitan aksinya memecahkan botol arak di hadapan bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di Shah Alam semalam.

"Saya telah dikepung dan ditangkap oleh pihak polis di Sekinchan setelah selesai mesyuarat Umno bahagian.

"Bagi saya ianya adalah satu tindakan yang keterlaluan. Sekarang onway (dalam perjalanan) ke IPD Shah Alam," katanya dalam satu mesej teks malam tadi.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, SAC Fadzil Ahmat mengesahkan dalam satu kenyataan hari ini bahawa Jamal dan tujuh lagi lelaki di sekitar Sekinchan kira-kira jam 1.45 pagi ini.

Katanya, siasatan dijalankan di bawah Seksyen 143 Kanun Keseksaan iaitu menyertai satu perhimpunan haram dan dibaca bersama Seksyen 268 Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kemudaratan awam.

Menurutnya, polis akan memohon perintah reman ke atas kesemua mereka yang ditahan di Mahkamah Shah Alam pagi ini.

Pagi semalam, Jamal telah membawa beberapa peti minuman keras dan memecahkannya dengan tukul besi di hadapan bangunan itu, sebagai membantah sebarang penganjuran pesta arak di Selangor.

Polis mengesahkan kemudian bahawa laporan polis mengenai insiden itu telah dibuat dan pihak polis akan menyiasat kes itu di bawah Seksyen 143 Kanun Keseksaan kerana berhimpun secara haram.

Jika didapati bersalah, Jamal berdepan dengan hukuman penjara enam bulan, atau denda, atau kedua-duanya.

Dia juga dalam siasatan bulan lepas untuk aksi lain di mana dia bertindak memecahkan meja dengan tukul besi, sebagai protes "simbolik" terhadap kerajaan negeri yang didakwa gagal bertindak terhadap pusat judi haram.

[Baca berita penuh]

 

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.