Malaysiakini
BERITA

Azwanddin ugut serang balai polis jika 'penyebab' rusuhan tak ditangkap

Diterbitkan

Presiden Jaringan Melayu Malaysia Azwanddin Hamzah mengugut untuk menyerang Balai Polis Klang sekiranya pihak yang menyebabkan rusuhan berhampiran Kuil Seafield Sri Maha Mariamman tidak ditangkap.

"Amaran saya kepada mereka, segara tangkap pemaju, tangkap peguam (yag mewakili pemaju), jika tidak, kita akan serang Balai Polis Klang," katanya pada himpunan di Dataran Seni Klang hari ini.

Himpunan anjuran Gerakan Rakyat Malaysia (Geras) yang dihadiri kira-kira 2,000 peserta itu diadakan bagi menuntut keadilan anggota bomba Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim dan mendesak pemecatan Waythamoorthy.

Pada 26 Nov lalu, sekumpulan samseng yang didakwa diupah pemaju pemilik tanah tapak Kuil Sri Maha Mariamman cuba mengambil alih kawasan kuil berkenaan yang seterusnya mencetuskan rusuhan.

Pemaju bagaimanapun menafikan dakwaan mengupah samseng berkenaan.

Muhammad Adib merupakan salah seorang anggota bomba yang dihantar di lokasi rusuhan, namun cedera parah selepas dipukul perusuh.

Polis mendakwa Muhammad Adib diheret dari kenderaan yang dinaikinya sebelum dipukul. Selepas hampir tinga minggu bertarung nyawa, Muhammad Adib meninggal dunia 17 Disember lalu.

Sementara itu, Azwanddin dalam ucapannya berkata, insiden berkenaan disebabkan oleh pihak yang mengupah samseng berkenaan.

"Saksi utama kes kematian itu berpunca dari mana? Berpunca dari orang bayar (samseng) iaitu syarikat pemaju. Betul atau tidak? Dan orang yang mengatur bayaran dari pemaju adalah peguam yang dilantik pemaju.

"Ini saksi utama. Kenapa sehingga hari ini mereka tidak ditahan?" kata Azwanddin.

Untuk rekod, polis sebelum ini sudah menahan peguam berkenaan.

Azwanddin juga mendedahkan bahawa polis mahu menahannya kerana menghadiri perhimpunan mendesak peletakan jawatan menteri perpaduan P Waythamoorthy di Putrajaya.

"Dua hari lepas datang notis, sebab waran dikeluarkan untuk tangkap saya kerana berhimpun di Putrajaya.

"Amboi cantik kamu, saya tak bunuh orang pun. Saya tak culik orang pun. Saya tak tangkap orang pun. Yang saya buat, saya bangkit kerana Melayu dan Islam," katanya.

[Baca berita asal]

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.