Malaysiakini
BERITA

Tangkapan LTTE: Penggunaan Sosma terlalu keras, kata Anwar

Susan Loone

Diterbitkan

Anwar Ibrahim menganggap tindakan polis menggunakan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 - atau Sosma - ke atas suspek kumpulan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) sebagai terlalu keras.

Menganggap akta itu sebagai drakonian, presiden PKR itu berkata ia perlu dipinda kerana kuasa yang diberikan kepada polis berlebihan.

Katanya PKR juga membantah peruntukan yang ada dalam Sosma sebelum ini.

"Kami menentang Sosma sebelum ini, malah sebelum (isu) LTTE tetapi jika kita mahu meneruskan akta ini, ia mesti dibuat dengan beberapa pindaan kerana sekarang undang-undangnya terlalu keras," katanya kepada media selepas merasmikan Konvensyen PKR Pulau Pinang di Bukit Mertajam, hari ini.

Terdahulu Anwar ditanya mengenai pandangannya terhadap penahanan 12 suspek - termasuk empat bekas anggota PKR - berhubung pembabitan mereka dalam kegiatan mempromosi LTTE.

Untuk rekod, seperti lebih 30 negara lain, Malaysia menyenaraikan LTTE sebagai pertubuhan pengganas.

Kata Anwar, walaupun tidak mempunyai maklumat mengenai penahanan bekas anggota PKR itu semalam, beliau berkata, isu Sosma sudah dibangkitkan PH di parlimen sebelum ini.

"Kadang-kadang ada orang keliru, anggap kita agak memudahkan soal keganasan," katanya.

Pada masa sama Anwar berkata, jika ada tindakan tegas atau lebih keras untuk tangani keganasan, beliau bersetuju dengannya.

[Baca berita penuh]

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.