Malaysiakini
BERITA

Umno, PAS setuju Muhyiddin terus jadi PM lepas PRU15

Diterbitkan

Secara prinsip, Umno dan PAS bersetuju menyokong Muhyiddin Yassin sebagai calon perdana menteri bagi pilihan raya umum ke-15 (PRU15), kata setiausaha bersama sekretariat Muafakat Nasional, Annuar Musa.

Jelasnya, keputusan itu dibincang dalam mesyuarat bersama baru-baru ini, sekali gus menjadikan presiden Bersatu itu mempunyai sokongan kedua-dua parti Melayu-Islam terbesar.

"Mesyuarat bersama pemandu Muafakat Nasional antara Umno dan PAS membincangkan perkara itu di peringkat jawatankuasa di mana kita telah bersetuju untuk terus beri sokongan kepada Muhyiddin sebagai perdana menteri dan beliau adalah anggota kepada gabungan PN (Perikatan Nasional).

"Untuk pilihan raya akan datang, secara prinsipnya kedua-dua parti telah bersetuju untuk menamakan atau menyokong perdana menteri, Muhyiddin sebagai calon perdana menteri seterusnya," katanya dipetik sebagai berkata seperti dilaporkan BH Online, hari ini.

Muhyiddin menggantikan Dr Mahathir Mohamad selepas Pakatan Harapan (PH) ditumbangkan melalui 'Langkah Sheraton' Februari lalu.

Sementara itu, Annuar yang juga anggota parlimen Ketereh turut mengesahkan perkara sama dinyatakan oleh Presiden PAS, Abdul Hadi Awang.

"Di peringkat jawatankuasa bersama Muafakat Nasional yang mana saya setiausaha agungnya, betul memang apa disebutkan oleh Presiden PAS itu adalah perkara yang telah dibincangkan bersama PAS dan Umno.

"Dalam soal ini (ia) adalah pendirian (kami) sama. Saya sahkan," katanya dipetik sebagai berkata.

Tambahnya keputusan tersebut seterusnya akan dibawa ke saluran parti masing-masing untuk perbincangan lanjut.

Beri pendapat anda!

Jadi pelanggan Malaysiakini untuk menjadi pengulas berita. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.