Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Loke cadang bincang gencatan politik demi kestabilan negara
Diterbitkan:  Aug 18, 2020 9:02 AM
Dikemaskini: 1:02 AM

Dengan majoriti tipis di Dewan Rakyat yang dipegang kerajaan Perikatan Nasional untuk menguasai kerajaan pusat, Setiausaha Organisasi DAP Anthony Loke mencadangkan agar Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengadakan rundingan dengan semua parti politik di Dewan Rakyat untuk memastikan kestabilan politik.

Loke berkata, ia akan memberi keyakinan kepada pelabur dan perniagaan, selain membolehkan kerajaan menumpukan usaha menangani Covid-19 dan menghidupkan semula ekonomi.

Rundingan seperti juga itu, katanya, dapat mengelak risiko kemungkinan mengadakan pilihan raya umum mengejut yang akan menelan kos perbelanjaan besar dan berdepan risiko meningkatkan penularan Covid-19.

"Sekiranya Muhyiddin memiliki keberanian atau berjiwa besar, dia sekurang-kurangnya harus mengumpulkan semua pemimpin politik untuk duduk berbincang... untuk melihat apakah kita dapat menemukan formula, sebuah konsensus, di mana kita dapat mengetepikan politik sementara waktu dan fokus pada bagaimana kita menghadapi pandemik dan mentadbir negara ini,” tambah Loke.

Bekas menteri pengangkutan itu berkata demikian di sebuah forum pada hari Ahad yang disiarkan secara langsung di Facebook.

Bagaimanapun, Loke berkata pandangan itu adalah pendapat peribadinya dan tidak semestinya menggambarkan pendirian DAP.

Pada forum itu, Loke menggariskan beberapa kemungkinan hasil dari undian mengenai Rang Undang-Undang Perbekalan (Penguntukan Semula Peruntukan Perbelanjaan runtukan Belanja Yang Diperuntukkan) 2020, termasuk kemungkinan RUU itu tidak akan diluluskan dan menyebabkan Muhyiddin akan digesa untuk berundur.

Sekiranya tiada pengganti yang mempunyai sokongan majoriti ahli parlimen, pilihan raya akan diadakan, kata Loke.

Untuk rekod, rang undang-undang itu diluluskan di Dewan Rakyat dengan margin tipis iaitu 111 undi menyokong berbanding 106 tidak bersetuju. Lima Ahli Parlimen tidak hadir semasa pengundian.

Sementara itu, Loke mengatakan bahawa perbincangan yang dicadangkannya itu tidak semestinya untuk pembentukan gabungan kerajaan baru, dan mengakui bahawa gabungan seperti itu tidak akan dapat dipertahankan apabila mengambil kira sejara Muhyiddin dengan Pakatan Harapan (PH).

Sebaliknya, tambah Loke, parti-parti politik boleh bekerjasama dengan kerajaan tanpa menyertai gabungan kerajaan, tertakluk pada syarat-syarat yang harus ditetapkan dalam rundigan itu.

Loke berkata, ia biasa dilakukan di negara-negara demokratik dan menyebut New Zealand sebagai contoh, di mana Green Party New Zealand dan lapan anggota parlimennya bersetuju untuk menyokong gabungan Labor-NZ First sebagai pertukaran untuk beberapa persetujuan.

"Walaupun kita tidak menerima kerajaan ini, setidaknya kita harus memastikan kerajaan tetap berfungsi karena masalah terbesar sekarang adalah kurangnya kestabilan politik yang menyebabkan banyak masalah lain," tambah anggota parlimen Seremban itu.

Lihat Komen
ADS