Malaysiakini
BERITA

Amanah sahkan Husam bukan lagi naib presiden parti

Diterbitkan
Dikemaskini 14 Sep 2020, 5:02 pagi

Amanah hari ini mengesahkan bahawa Husam Musa telah melepaskan jawatan sebagai naib presiden parti itu.

Pengarah Komunikasi Amanah, Khalid Samad, dalam satu kenyataan berkata, perlepasan jawatan berkenaan telah diluluskan oleh mesyuarat bulanan jawatankuasa Amanah yang diadakan pada 6 September lalu.

“Permohonan perletakkan jawatan ini adalah untuk membolehkan beliau memberikan tumpuan kepada usaha memenangkan kerusi untuk Amanah di Kelantan, khasnya di kawasan parlimen Kota Bharu yang beliau ketuai,” kata Khalid.

Walua bagaimanapun, katanya, memandangkan kebolehan dan kemampuan Husam masih diperlukan di peringkat nasional, jawatankuasa nasional Amanah mengambil keputusan untuk memintanya berperanan memantau dan bertindak sebagai penasihat kepada tiga biro.

“Ini sebagai persiapan menghadapi pilihan raya umum ke15.

“Tiga biro ini adalah biro pilihan raya, biro komunikasi dan biro strategi. Kertas cadangan berhubung peranan barunya sedang disediakan untuk persetujuannya,” katanya.

Khalid juga memaklumkan bahawa apa jua gambaran bahawa Husam meletak jawatan kerana tidak berpuas hati dengan presiden parti, Mohamad Sabu atau mana-mana pimpinan Amanah lain adalah sebagai tidak berasas.

Sebaliknya, menurutnya, ia dilakukan demi melonjak dan mengukuhkan lagi kedudukan Amanah di Kelantan, khususnya di Kota Bharu.

Awal hari ini, Husam turut menafikan pergeserannya dengan Mohamad.

Ini selepas sebuah portal berita menerbitkan satu artikel yang mendakwa peletakan jawatannya dalam parti itu dan sebagai pengerusi Pakatan Harapan Kelantan berpunca daripada pergeseran mereka.

"Itu tidak benar. Saya menafikan kandungan artikel itu," katanya kepada Malaysiakini melalui kiriman teks.

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.