Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
'Mereka ditembak mati semasa melutut' - peguam imbas kejadian Glenmarie

Pada 13 Nov 2010, Muhammad Shamil Hafiz Shapiei, 15, Mohd Hairul Nizam Tuah, 22, dan Muhammad Hanafi Omar, 21, ditembak mati oleh polis di Glenmarie, Shah Alam.

Pada awalnya, polis mendakwa bahawa mereka bersenjatakan parang dan cuba menyerang polis, selepas cubaan merompak kios stesen minyak di Monteres dan di Bukit Subang.

Bagaimanapun, peguam hak asasi manusia N Surendran, yang mewakili keluarga ketiga-tiga remaja tersebut ketika itu, berkata laporan bedah siasat bercanggah dengan kenyataan polis.

"Polis mendakwa bahawa remaja-remaja terbabit menyerang mereka dengan parang dan mereka perlu melepaskan tembakan.

"Bagaimanapun, laporan bedah siasat menunjukkan bahawa sudut penembusan peluru, jumlah peluru yang ditembak dan jarak mereka ditembak bercanggah dengan kejadian yang diceritakan polis.

"Bedah siasat menunjukkan sangat jelas yang versi (kenyataan) pihak polis tidak benar dan apa yang berlaku adalah remaja-remaja terbabit diminta berlutut, baju mereka ditarik hingga ke atas kepala mereka, dan mereka ditembak di tempat kejadian," kata Surendran kepada Malaysiakini hari ini.

"Luka dari peluru yang menembusi Shamil berada pada sudut 45 peratus, sehingga membuktikan yang dia sememangnya sedang berlutut. Terdapat juga baki tembakan di baju yang menunjukkan peluru ditembak dari jarak dekat," tambahnya.

Shamil, yang ketika itu berusia 15 tahun, mengalami tujuh luka akibat tembakan termasuk tembakan maut di kepalanya, sementara Hairul, 20, juga mengalami tiga luka di kepala, dada dan perutnya, sementara Hanafi mengalami tujuh luka, dengan tembakan di kepala dan dada sehingga mati.

Surendran berkata demikian selepas keluarga ketiga-tiga anak lelaki itu diberikan ganti rugi sebanyak RM1.5 juta oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Ia menandakan berakhirnya proses panjang yang bermula ketika ketiga-tiga keluarga tersebut memfailkan tuntutan mahkamah terhadap polis dan kerajaan pada November 2013.

Mahkamah Tinggi di Shah Alam pada tahun 2015 kemudian menolak saman sivil yang dikemukakan keluarga tersebut.

Namun, Mahkamah Rayuan dalam keputusannya pada Ogos 2016 sebulat suara mendapati polis dan kerajaan bertanggungjawab atas kematian tersebut.

Surendran berkata setakata yang diketahui belum ada pendakwaan terhadap pegawai polis yang didapati bertanggungjawab terhadap pembunuhan seperti itu.

“Setahu saya, sama ada mereka tidak mendakwa pegawai-pegawai tersebut, atau prosesnya sangat lambat dan tidak meyakinkan sehingga kes itu hilang begitu saja di dalam sistem.

"Walaupun terdapat banyak kes, pihak polis masih menjalankan siasatan. Tidak ada badan bebas yang mengumpulkan bukti," katanya.

Surendran juga menceritakan kematian Aminulrasyid Amzah yang ditembak maut setelah menaiki kereta kakaknya pada April 2010, iaitu enam bulan sebelum kes tembakan di Glenmarie.

"Jenain Subi pada mulanya didakwa dan ketika di Mahkamah Tinggi bukti menunjukkan dia ditembak lebih daripada 20 kali. Dakwaan terhadap Jenain itu kemudiannya dibatalkan, jadi setahu saya, walaupun terdapat sebilangan kes berprofil tinggi, tidak ada yang dipertanggungjawabkan di mahkamah," katanya.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS