Paling Popular
Terkini
mk-logo
Pengumuman
Parkir Pintar TimeTec 5/12: Kiosk Tanpa Pengawasan, TimeTec Parking Kiosk, TPK
Diterbitkan:  Aug 4, 2021 11:25 AM
Dikemaskini: 3:25 AM

Apabila anda hanya diberi pilihan untuk mengambil tiket parkir ketika masuk dan perlu membayar tunai untuk keluar, tugas penyedia penyelesaian parkir akan menjadi jauh lebih mudah. Mereka hanya perlu memasang dispenser tiket tanpa pengawasan di setiap pintu masuk dan terminal di setiap pintu keluar untuk menerima dan mengesahkan sama ada tiket parkir telah dibayar sebelum penghadang naik untuk memberi laluan. Selain itu, mereka akan menyarankan agar pemilik bangunan menempatkan beberapa stesen autopay yang mahal, ditambah dengan komputer yang perlu dipasang perisian parkir yang beroperasi di pejabat. Tanpa keperluan internet, hanya rangkaian tempatan.

Apabila tiket dan wang tunai ditukar kepada tanpa tiket dan tanpa tunai, industri parkir tiba-tiba ditawarkan dengan pelbagai pilihan. Kad TnG, kad kredit dan debit, e-Wallet, pengenalan plat nombor, akses kod QR telefon pintar dan lain-lain; belum ada satu kaedah yang menguasai dan memonopoli pasaran. Walaupun kad TnG mengungguli dari segi popular berbanding yang lain, ada juga minoriti pengguna yang lebih gemar menggunakan kad kredit, terutama warga asing yang menginap singkat yang biasanya tidak mendapatkan kad TnG. Oleh itu, untuk memenuhi keperluan pasaran, beberapa laman web parkir cuba menawarkan sebanyak mungkin kaedah tanpa tunai dan tanpa tiket, dan tunai telah diputuskan dari rangkaian. Namun begitu, sebahagian besar kaedah tanpa tunai ini memerlukan persekitaran online dalam masa nyata untuk melakukan proses pengesahan.

Natijahnya, kita menyaksikan beberapa pondok parkir kecil di pintu masuk, dan pintu keluar dipenuhi dengan terminal yang berbeza yang membuatkan kita sebagai pengguna keliru di mana kad perlu diimbas. Terlalu banyak terminal parkir memberi gambaran bahawa terlalu banyak perisian parkir individu di bahagian belakang yang boleh menyebabkan masalah untuk menggabungkan laporan.

"Kami memperkenalkan TimeTec Parking Kiosk, TPK, kiosk parkir tanpa pengawasan untuk menyelesaikan masalah ini. Moto kami adalah "One Kiosk Solves It All". Reka bentuknya nipis, TPK canggih dan menawarkan fungsi tanpa tiket, tanpa tunai dan tanpa sentuhan, dilengkapi dengan pelbagai jenis kaedah meletak kenderaan dan pembayaran, seperti kad TnG, pengenalan plat nombor (LPR), kod QR, eWallet, kad kredit dan debit, dan lain-lain, di lorong masuk dan keluar, untuk memudahkan proses akses dan pembayaran. Dengan ini, stesen autopay yang mahal dapat dihapuskan sepenuhnya. Kami menyenaraikan kelebihan dan kemampuan TPK kami dalam jadual berikut."

"Kami tidak menyarankan pemilik parkir untuk menawarkan semua kaedah; ia harus memenuhi pilihan pengguna berdasarkan persekitaran parkir mereka. Kerana beberapa kaedah parkir tanpa tunai dengan ciri dominan mereka, misalnya, LPR, akan menjadikan kaedah lain tidak relevan. Kami mempunyai pasukan profesional untuk menilai dan memberikan campuran penyelesaian terbaik yang sesuai dengan kemahuan pemilik parkir. Oleh kerana kami adalah penyedia penyelesaian sehenti dengan pasukan R&D yang kuat, kami juga membangunkan sistem back-end yang memenuhi semua kaedah tanpa tunai yang kami tawarkan di bahagian hadapan."

"Dengan adanya Internet untuk kaedah tanpa tunai, kami merancang dan melengkapkan kios kami dengan interkom IP dan bukannya sistem interkom konvensional, CCTV IP dan bukannya CCTV analog untuk membebaskan keseluruhan kuasa keupayaan online."

Sila hubungi Kelvin Lim, Pengurus Jualan, di [email protected] atau 012-6891180 untuk temu janji untuk pembentangan dan demonstrasi produk. Anda juga boleh menghubungi talian am 03-80709933 atau emel ke [email protected] untuk maklumat lanjut.

Nantikan maklumat lanjut mengenai Siri Parking Pintar TimeTec 6/12 pada Rabu depan. Untuk artikel sebelumnya, klik pautan ini: Parkir Pintar TimeTec 4/12: Operator Parkir Pintar

Versi English: TimeTec Smart Parking 4/12: The Smart Parking Operator

Mengenai Kumpulan TimeTec

Kumpulan TimeTec ditubuhkan pada tahun 2000. Selama lebih 20 tahun, Kumpulan TimeTec telah menghasilkan tiga jenama IT terkemuka dunia, FingerTec, TimeTec dan iNeighbour, untuk pengurusan tenaga kerja, keselamatan, pejabat pintar, perumahan pintar dan bandar pintar dengan memperkasakan kuasa biometrik, perkomputeran cloud & edge, teknologi IoT dan kecerdasan buatan. Kesemua penyelesaian ini bersambung dan menukar landskap kehidupan kerja dan kehidupan di rumah di dalam ekosistem yang lebih besar. Melalui rangkaian yang luas, Kumpulan TimeTec menyalurkan produk peranti biometrik dan 16 aplikasi cloud, termasuk peralatan IoT, ke lebih 150 negara di seluruh dunia. Lawati laman web Kumpulan TimeTec: TimeTec Cloud, TimeTec Building, TimeTec Parking.

Syarikat-syarikat terkenal telah melanggan pelbagai penyelesaian TimeTec termasuk IOI Properties, Putrajaya Holdings, Ibraco, Binastra, Thriven, Hock Seng Lee, QSR Brands, Central Sugars Refinery CSR, Sunway Constructions, Mamee, Yakult, Nano Malaysia Berhad, dan banyak lagi. Fleksibiliti dan kebolehsaknaan produk TimeTec juga menarik pelbagai pelanggan antarabangsa dari seluruh dunia termasuk dari Hong Kong, Dubai, Australia, Qatar, Afrika Selatan dan lain-lain.

ADS