500 'pengundi hantu' kejutkan P. Pinang

       

Sudah beberapa tahun Pangkalan Tentera Divisyen Dua di Georgetown, Pulau Piang ditinggalkan orang kecuali seorang pengawal keselamatan.

Bagaimanapun, terdapat 500 pengundi berdaftar di kawasan kem tersebut di Jalan Sultan Ahmad, sekarang hanya himpunan bangunan-bangunan usang yang ditumbuhi rumput liar.

Divisyen ini telah lama berpindah ke pangkalan baru di Bukit Gendung, yang terletak di kawasan parlimen Balik Pulau, kira-kira 20km dari kem asal.

Badan pemantau pilihanraya Malaysians for Free and Fair Elections (Mafrel), yang diiktiraf Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), mendedahkan keganjilan tersebut.

Pendedahan itu muncul hanya beberapa hari sebelum penamaan calon pada Ahad ini.

Penyelaras Mafrel bahagian utara BK Ong, yang menyifatkan daftar pemilih itu sebagai penghinaan pada demokrasi, telah melaporkan perkara itu kepada Badan Pencegah Rasuah.

"Ia menjadi satu tamparan kepada kewibawaan SPR dan daftar pemilihnya (yang didakwa bersih). Ia satu bentuk skandal dan menggugat prinsip-prinsip pilihanraya yang bebas dan adil," katanya.

"Banyak pihak memaklumkan kepada Mafrel bahawa amalan pilihanraya yang tidak adil sudah lazim di Pulau Pinang. Dan ini menjadi bukti nyata."

Ong menggesa nama-nama yang didaftarkan menggunakan alamat kem tentera itu mansuhkan demi menjaga integriti daftar pemilih dan akauntabiliti SPR.

Kem tentera itu bawah kawasan parlimen Tanjung, sekarang disandang pengerusi DAP negeri Chow Kon Yeow sejak 1999, dan kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Padang Kota, kini dipegang wakil Gerakan, Teng Chang Yeow. Berita asal

Malaysiakini
terkini untuk anda