Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Kelayakan bertanding hilang jika didakwa politik wang
Diterbitkan:  Jan 24, 2009 3:47 PM
Dikemaskini: 7:51 AM

Pemimpin dan ahli Umno yang didakwa di mahkamah atas tuduhan politik wang, akan hilang kelayakan untuk bertanding sebarang jawatan dalam pemilihan parti Mac depan, kata Timbalan Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak.

Timbalan Perdana Menteri berkata mereka yang dipilih menjadi perwakilan ke perhimpunan agung juga akan hilang kelayakan menjadi perwakilan jika turut didakwa terbabit kes berkenaan.

"Parti telahpun memutuskan bahawa jika sedang dalam siasatan, seseorang itu masih boleh bertanding jawatan tetapi jika didakwa, maka calon terbabit tidak boleh bertanding," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan pakaian dan beg sekolah kepada murid sekolah daerah Pekan, di Pekan hari ini, lapor Bernama.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai siasatan dan tindakan pendakwaan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membabitkan ahli serta pemimpin Umno yang disyaki terbabit dengan gejala politik wang sejak kebelakangan ini.

Ditanya sama ada tindakan SPRM itu memperlihatkan seolah-oleh Umno kini telah hilang kawalan dalam usaha membanteras gejala rasuah, Najib berkata perkara itu perlu dilihat secara positif dalam usaha membanteras gejala berkenaan selaras dengan apa yang dikehendaki rakyat.

"Rakyat telah menyatakan bahawa mereka mahu Umno melakukan perubahan. Itu adalah pendapat masyarakat dan masyarakat mahu Umno bebas daripada politik wang.

Namun ini adalah akibat daripadanya, anda perlu tentukan apa yang anda mahu... jika anda mahu membersihkan parti, maka ini adalah akibat daripadanya, anda perlu menerima hakikat ini," katanya.

Najib berkata semua pihak perlu melihat tindakan SPRM itu secara terbuka sekiranya benar-benar mahu melihat perubahan dalam Umno.

"Jadi, kita semua perlu memutuskan apa yang kita mahu, sama ada kita mahu melihat perubahan dalam Umno atau kita mahu terus lenyap akibat politik wang," katanya.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

ADS