Paling Popular
Terkini
mk-logo
Kolum
Merakam sejarah: Epilog projek Mat Songel terbongkar

Epilog adalah tulisan di akhir sebuah karya kreatif.

KUALA LUMPUR: Ahli Majlis Tertinggi UMNO Datuk Lokman Noor Adam hari ini mengakui, memang ada rancangan untuk menubuhkan kerajaan campuran oleh pemimpin-pemimpin parti itu selepas tewas pada Pilihan Raya Umum, 9 Mei lalu. (Laporan Astro Awani 5 November 2018)

Tidak mustahil Datuk Seri Najib yang merupakan pengerusi Barisan Nasional dan merupakan parti yang memenangi kerusi paling banyak, dapat mentadbir negara ini sebagai “Care Taker Government” selama 3 bulan lagi selepas 9 Mei, 2018. (Laporan MalaysiaKini 4 November 2018)

Hishamuddin Rais juga telah menulis pekara yang sama dalam siri Merakam Sejarah pada 29 Ogos 2018.

Mengikut Lokman ‘caretaker goverment’ akan diteruskan selama tiga bulan. Manakala Hishamuddin Rais telah menulis bagaimana Dr Wan Azizah Wan Ismail meminta agar kerajaan Pakatan Harapan (PH)  ditangguhkan penubuhan selama dua minggu. Ertinya - selama dua minggu ini Najib akan terus menjaga kerajaan.

Perbezaan hanya pada fakta masa. Lokman melaporkan Najib terus menjadi penjaga kerajaan selama tiga bulan. Manakala Hishamuddin Rais melaporkan kerajaan PH ditangguh selama dua minggu.

Permintaan penangguhan selama dua minggu daripada Wan Azzizh ini berlaku pada hari Jumaat 11 Mei 2018 - dua hari salepas kemenangan PH dan sehari sesudah Dr Mahathir Mohamad mengangkat sumpah sebagai perdana menteri.

Mengikut logik Wan Azizah, penangguhan ini perlu untuk proses mengampunkan Anwar Ibrahim dan Rafizi Ramli. 

Rafizi perlu dapat pengampunan untuk dilantik menjadi menteri kewangan. Wan Azizah tidak bersetuju Lim Guan Eng menjadi menteri kewangan pertama kerajaan PH.

Apa makna projek Mat Songel?

Pada 1 September 2018 Malay Mail telah melaporkan kenyataan Anwar Ibrahim yang menuduh Hishamuddin Rais hanya pandai-pandai mereka-reka berita dalam siri Merakam Sejarah. 

Hishamuddin Rais dituduh sebagai penjilat yang membuat berita berasakan khabar angin. Sayugia diingatkan - menjilat ini adalah konsep seksual. 

Walhal dalam bahasa Melayu ada konsep 'pembodek', 'macai', 'balaci' atau 'kaki ampu' yang memberikan makna yang sama. Mengapa Anwar menggunakan konsep seksual sebegini hanya Guru Nanak yang tahu.

Malah babak Wan Azizah dipelawa oleh Yang di-Pertuan Agong untuk menjadi perdana menteri juga tepat seperti yang dirakam oleh Hishamuddin Rais.

Babak ini diakui sendiri oleh Wan Azizah dalam laporan Berita Harian pada 9 Ogos 2018. Laporan ini memetik taklimat media Wan Azizah ketika melawat Jakarta.

Kenyataan Lokman dan kenyatan Wan Azizzh ini telah membuktikan bahawa apa yang dirakam oleh Hisahmuddin Rais adalah sahih, tepat dan benar. Amin.

Pekara induk sebagai epilog dalam siri Merakam Sejarah ini yang ingin saya hujahkan di sini ialah tentang projek gelap Mat Songel. 

Apa makna dan implikasi projek Mat Songel ini? Bagaimana anak semua bangsa wajib memahami makna projek ini?

Kenyataan Lokman ini membuktikan dengan jelas kewujudan projek Mat Songel yang mahu menghalang tertubuhnya kerajaan baru PH.

Projek Mat Songel ini juga cuba menghalang Mahathir dari mengangkat sumpah untuk menjadi perdana menteri.

Lokman Adam secara jujur walau pun tidak disengaja telah membongkar projek gelap Mat Songel. 

Lokman menerangkan perlu ditubuhkan kerajaan sementara selama tiga bulan untuk membolehkan Najib melakukan perundingan.


Baca tulisan berkaitan: Merakam sejarah: Disailang lagi


Lalu timbul persoalan - dalam masa tiga bulan ini Najib akan berunding dengan siapa? Dengan Agong? Dengan Mahathir? Dengan Guan Eng? Dengan Mat Sabu? Dengan Wan Azizah? Dengan Abdul Hadi? Atau dengan Raja Bomoh?

Kenapa saya terus menimbulkan pekara ini?

Peranan tiga sosok

Dalam siri Merakam Sejarah ini saya menuliskan kembali segala fakta - sebelum - ketika dan sesudah PRU ke-14 - yang saya ketahui. Dalam masa yang sama saya sedar ada babak-babak lain yang tidak saya ketahui. 

Justeru terpulanglah kepada Si Polan dan Si Anu itu untuk merakamkan babak-babak yang mereka ketahui untuk pengetahuan umum.

Pada hemat saya Si Polan dan Si Anu ini juga memiliki tugas merakam sejarah untuk generasi yang akan datang.

Tujuan saya amat jelas. Rakaman sejarah ini untuk memberi ingatan kepada generasi yang akan datang. Agar mereka dapat melihat, mempelajari dan menghindar dari melakukan kesilapan yang sama.

Ilmu pengetahuan bukan datang dari mimpi. Ilmu pengetahuan datang dari pengalaman perbuatan manusia. Mengumpul pengalaman dan menuliskan kembali pengalaman adalah asas membentuk keilmuan.

Buku dan kitab adalah rakaman pengalaman manusia yang diususun untuk dijadikan ilmu dan rujukan.

Secara teperinci saya mencungkil projek Mat Songel ini kerana saya memikul beban sejarah untuk berkata benar. Apakah makna berkata benar ini?

Semasa berkempen dalam PRU ke-14 - dengan slogan dan garis ucapan dalam ceramah cukup jelas. Di semua ceramah Jelajah Harapan - pemidato utama akan mengumumkan kepada bakal pengundi tentang sosok yang dicadangkan untuk meneraju kerajaan PH.

Umum diberitahu Perdana Menteri PH ialah Mahathir. Timbalan Perdana Menteri ialah Wan Azizah. Manakala Anwar Ibrahim dicadangkan untuk menjadi perdana menteri menunggu.

Orang yang paling sering memasyhurkan peranan tiga sosok ini ialah Mohamad Sabu atau Mat Sabu. Secara berseloroh Mat Sabu akan meminta Mahathir mengambil pen dari dalam poket baju. Kemudian Mat Sabu meminta Mahathir mengangkat pen tersebut untuk dilihat umum di bawah pentas.

"Lihat Dr Mahathir masih bertenaga mengangkat pen… dia angkat pen ini untuk tanda tangan penangkapan Najib dan Rosmah….. bukan Mahathir nak jadi nelayan atau turun ke bendang….". Orang ramai ketawa mendengar ucapan Mat Sabu.

"Wan Azizah sebagai timbalan. Anwar dicadangkan untuk menjadi perdana menteri menunggu kerana dia masih dalam penjara… bila PH menang Anwar akan diampunkan….." Ini janji PH yang dilafazkan oleh Mat Sabu.

Umum juga telah diberitahu bahawa Mahathir hanya akan menjadi perdana menteri untuk sementara waktu kerana faktor usia. Inilah juga janji ketika PH berkempen.

Pada 9 Mei 2018 PH mendapat kerusi parlimen terbanyak. PH menang. United Malays National Organisation dan kuncu-kuncu kalah teruk. Tup tup Mat Songel membuat projek sailang.

Semua terbarai

Projek sailang Mat Songel ini telah saya rakamkan melalui babak-babak yang berlaku semenjak malam 9 Mei. Malam pertama istiadat angkat sumpah di Istana Negara gagal.

Malam kedua istiadat ini sengaja diperlambat-lambatkan. Di belakang babak-babak ini wujud Mat Songel yang sedaya upaya cuba untuk mengagalkan kelahiran kerajaan PH. Ini bukan fitnah. Semua telah dibuktikan. Amin.

Akhir-akhir ini kita selalu terbaca dan terdengar tentang Mahathir akan memberikan kerusi perdana menteri kepada Anwar yang sedang menunggu. Dikatakan ada ‘janji’ telah dibuat antara Mahathir dengan Anwar.

Perkara ini secara terbuka telah diberitahu oleh Mahathir kepada warga dalam dan luar negara. Ini bukan satu rahsia. Tapi? Apa tapinya?

'Janji' ertinya ada persetujuan antara dua pihak. Ada janji mulut. Ada janji bertulis. Dalam Adat Perpatih Negeri Sembilan amat jelas dalam hal janji berjanji ini:

bulat air kerana pembetong

bulat manusia kerana mufakat

kerbau dipegang tali

manusia dipegang janji

Persoalan timbul apakah janji ini bertulis antara Mahathir dengan Anwar. Apakah ini janji telah dimeteri dan dipersetujui oleh Majlis Presiden Pakatan Harapan.

Atau ia hanya jawapan Mahathir kepada media ketika ditanya berapa lama Mahathir akan menjawat kerusi perdana menteri.

Semua ini semakin tidak jelas. Apa yang kita sering dengar hanyalah kata-kata Mahathir yang dia akan berundur. Apa yang kita dengar Anwar sebagai perdana menteri menunggu.

Apa masalah?

Pada hemat saya dari segi semangat kempen PRU ke-14 - amat jelas tidak ada apa-apa pertelingkahan. Tidak ada apa-apa masalah. Apa yang dijanjikan dalam kempen Jelajah Harapan akan dikotakan.

Tetapi - anak semua bangsa semakin ramai mempersoalkan tentang janji ini. Tentang melepaskan kuasa kepada Anwar. Pemerhati politik juga telah mula menimbulkan persoalan yang sama.

Malah telah terdengar saranan agar Mahathir meneruskan jawatannya untuk satu penggal. Ini untuk memastikan agenda reformasi dapat dituntaskan. Saranan ini disokong pula oleh kenyataan Mahathir sendiri. 

Mahathir memulangkan tarikh untuk dia melepaskan jawatan kepada rakyat - kepada anak semua bangsa. Mengapa ini berlaku walhal semua seharusnya telah tuntas?

Semua ini timbul kerana di belakang semua ini adalah babak-babak projek sailang Mat Songel. Anak semua bangsa semakin sedar, terutama salepas kenyataan Lokman.

Umum juga telah membaca bagaimana Anggota Parlimen kapar Abdulah Sani dari PKR telah membocorkan bagaimana Daim Zainuddin cuba sailang Anwar dari menjadi perdana menteri ke 8. 

Abdullah Sani telah membuat kenyataan ini di ruang lobi parlimen ini pada 12 Ogos 2018.

Sayugia diingatkan bahawa projek sailang Mat Songel bermula seawal malam kemenangan PH, iaitu pada 9 Mei 2018 . Daim hanya dilantik menjadi penasihat kerajaan pada Sabtu 12 Mei 2018.

Justeru kalau mengikut Adat Perpatih Negeri Sembilan berasakan babak-babak yang telah saya rakam maka perjanjian ini 'lonco'. Maknanya jika ada apa-apa janji maka janji itu lupus kerana ada pihak yang telah mungkir.

Ini sama saperti janji mulut antara Presiden Gorbachev dengan Presiden Reagan. Presiden Amerika ini berjanji tidak akan menambah anggota NATO ( Perjanjian Tentera Atlantik Utara) di Eropah. Presiden Bush telah menambah Poland, Bulgaria, Ukraine dan Rumania sebagai anggota baru NATO.

Apabila ini berlaku maka Presiden Putin terus menambah peluru berpandu di sekeliling Rusia. Tindakan Putin melanggar perjanjian.

Hakikatnya bila Mat Songel membuat projek sailang maka semua kemungkinan terbuka luas. Semua terbarai.

Wajib dikongsi bersama ketika merakam sejarah - bercakap benar adalah membuat kerja revolusi. Amin. 

BERKAITAN

Merakam sejarah: Faktor Mahathir

Merakam sejarah: Wawi bonda kandung

Merakam sejarah: Abang Mat Sabu

Merakam Sejarah: Anwar Ibrahim

Merakam sejarah: Babak belakang tabir

Merakam sejarah: Lagi kisah belakang tabir

5 hari menjelang 9 Mei

Merakam sejarah: Kes Altantuya

Merakam sejarah: Apa jadi malam itu?

Merakam sejarah: Projek 'sailang' Mahathir

Merakam sejarah: Lagi projek sailang Mahathir

Merakam Sejarah: Projek memalukan

Merakam sejarah: Projek sailang gagal


HISHAMUDDIN RAIS seorang aktivis politik, penulis dan pengarah filem.Artikel ini pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi redaksi Malaysiakini.

Lihat Komen
ADS