BERITA

Parti Makkal Sakthi nafi ada kaitan dengan BN

Rahmah Ghazali

Diterbitkan
Dikemaskini 19 Mei 2009, 12:19 tengahari

Kumpulan serpihan Hindraf telah menubuhkan sebuah parti politik kaum India - Parti Makkal Sakti Malaysia (MMSP) tetapi menafikan ia ada sebarang kaitan dengan BN.

malaysia makkal sakti party official launch 190509 05 Bekas penyelaras Hindraf, RS Thanenthirran, yang mengetuai parti tersebut, mengesahkan hari ini bahawa MMSP didaftarkan dua bulan lalu.

Mendaftar parti politik baru memang sukar di Malaysia. Contohnya, pendaftaran Parti Sosialis Malaysia (PSM) hanya diluluskan baru-baru selepas 10 tahun berusaha - tetapi Thanenthirran menunjukkan sijil kelulusannya di sidang akhbar tersebut (kiri).

Walaupun diluluskan dalam tempoh yang singkat, beliau bagaimanapun menafikan Makkal Sakti akan cenderung menyokong kerajaan BN.

"Kita akan bekerjasama dengan mana-mana parti tanpa mengira sama ada ia dari Pakatan Rakyat atau BN. Jika mereka membawa manfaat kepada masyarakat India, kita akan sokong mereka tanpa sebarang syarat," katanya, sambil menegaskan bahawa ia tidak semestinya bekerjasama dengan MIC.

Bercakap dalam sidang akhbar di Petaling Jaya, Thanenthirran juga berkata tidak sesiapa pun yang membiayai parti tersebut.

"Jika mereka hendak bagi kita wang, kita akan ambil... kerana kita tidak boleh bergerak jika kita tidak ada wang," tegasnya.

Baca berita penuh

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.