mk-logo
Berita
PKR kesal kenyataan Pemuda PAS Kedah
Diterbitkan:  Jul 22, 2014 3:19 AM
Dikemaskini: 3:30 AM

ADUN PKR Seri Setia Nik Nazmi Ahmad kesal dengan kenyataan Pemuda PAS Kedah yang mengaitkan tragedi MH17 dengan “unsur kemurkaan Allah” ekoran hidangan arak dalam pesawat Malaysia Airlines (MAS) dan pramugarinya yang tidak menutup aurat.

Nik Nazmi - yang juga calon Ketua AMK - menganggap meskipun kenyataan Ketua Peneranganya Ahmad Tarmizi Sulaiman itu dibuat dengan niat yang baik, namun ia memberikan gambaran yang salah terhadap Islam.

"Tanpa mempertikaikan prinsip yang beliau utarakan, agama kita sentiasa menekankan bahawa Allah adalah Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Kita diajar untuk redha menerima takdir termasuk musibah.

"Di dalam menganjurkan kebaikan dan melarang kejahatan – amar ma’aruf nahi munkar – sekalipun, kita patut melakukannya dengan hormat dan tertib apatah lagi pada saat satu tragedi besar dan mengejutkan.

"Ada masa dan tempat yang sesuai untuk semua perkara," katanya yang juga timbalan speaker DUN Selangor.

Dalam kenyataanya semalam, Ahmad Tarmizi berkata tragedi dan musibah yang berlaku itu menuntut kerajaan dan MAS melihat unsur kemurkaan Allah yang berada dalam pesawat MAS.

Malah, katanya hidangan arak yang tidak pernah cuba dihapuskan dan aspek berpakaian terkeluar daripada landasan syarak juga tidak diendahkan.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini