Malaysiakini
BERITA

Hanipa akur nasihat Ahmad Awang

Diterbitkan
Dikemaskini 2 Apr 2018, 5:09 pagi

Anggota Parlimen Sepang Hanipa Maidin berkata beliau akan akur dengan gesaan Penasihat Umum Parti Amanah Negara (AMANAH) Ahmad Awang berkenaan isu "kalau saya tuhan" bagi meredakan keresahan mana-mana pihak.

Walaupun menganggap nasihat itu tidak melihat konteks sebenar ucapannya, Hanipa menyifatkan ia lebih adil berbanding serangan yang diterimanya sebelum ini.

"Meskipun saya ada keraguan dengan kenyataan beliau...secara umumnya ia lebih adil dan munasabah.

"Lagipun itu sahaja yang saya minta, keadilan dan sikap yang wajar dalam menjatuhkan hukum," katanya di Facebook.

Mengulas ungkapan yang digunakan Hanipa dan oleh Anggota Parlimen Baling Datuk Seri Abdul Azeez Rahim di parlimen 29 Mac lalu, Ahmad Awang (gambar) menggesa kedua-dua pihak memohon keampunan tuhan dan tidak lagi mengeluarkan kenyataan yang hanya menambah masalah.

Pada masa sama, Ahmad Awang juga mengingatkan agar pihak lain tidak mengambil kesempatan daripada perkara itu untuk mengalihkan perhatian daripada isu sebenar iaitu dakwaan kerajaan kleptokrasi dan salah guna kuasa.

Hanipa yang juga pengerusi Biro Undang-undang AMANAH berkata beliau juga menghargai usaha Ahmad Awang untuk menghubunginya terlebih dahulu sebelum mengeluarkan kenyataan.

"Namun kami tidak sempat berbicara. InsyaAllah saya tiada masalah untuk akur dengan saranannya jika ia mampu meredakan keresahan pihak tertentu," katanya lagi.

Dalam pertelingkahan di Parlimen itu, Abdul Azeez menegur Hanipa yang menurutnya berlagak seperti tuhan kerana mengatakan Pakatan Harapan (HARAPAN) akan menang pada dalam pilihan raya umum (PRU) ke-14.

Hanipa membalasnya dengan berkata: "Kalau saya tuhan - nasib baik saya bukan tuhan - kalau saya tuhan dari awal saya tak jadikan kamu, menyusahkan orang saja, tapi sebab saya tak (bukan) tuhan."

Ungkapan itu mengundang kritikan pelbagai pihak, termasuk pemimpin PAS dan juga Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Mohd Asri berkata ungkapan seumpama itu merendahkan penciptaan dan menafikan hikmah ciptaan Tuhan, dan bahaya kepada akidah.

Tiada belas kasihan

Sementara itu, Hanipa menegur pihak yang menurutnya tidak melihat episod itu secara keseluruhan sebelum mengeluarkan kritikan.

Beliau mengambil contoh hukuman bagi kesalahan zina dalam hudud yang memerlukan pembuktian yang kuat sebelum hukuman dijatuhkan.

"Maka saya musykil dengan proses menjatuhkan hukuman dan pengeluaran fatwa (terhadapnya)...Apabila saya tak pernah dihubungi, ucapan lengkap saya dalam hansard pun tak dibaca dan dihadam, dan tak melihat konteks sebenar dan siapa yang memulakan serangan dulu.

"Ia kemudian tersebar di Facebook dan digunakan untuk mengecam saya dan keluarga seolah-olah saya sudah dikira bersalah (dan) tiada lagi belas kasihan," katanya lagi.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.