Malaysiakini
BERITA

Bayaran balik cukai pendapatan: Tanya pada Irwan dan LHDN, kata Johari

Diterbitkan
Dikemaskini 22 Ogs 2018, 11:16 tengahari

Bekas menteri kewangan kedua Datuk Seri Johari Abdul Ghani bekata persoalan mengenai bayaran balik cukai pendapatan perlu ditujukan kepada bekas ketua setiausaha perbendaharaan negara, Tan Sri Irwan Siregar dan ketua pegawai eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Menteri Kewangan Lim Guan Eng hari ini mendedahkan bahawa kerajaan BN sebelum ini gagal mengembalikan cukai pendapatan dan cukai keuntungan harta tanah yang terlebih bayar sebanyak RM16.046 bilion sejak enam tahun dahulu.

Kata Lim, wang terhutang oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) itu melibatkan sebanyak 1.65 juta kes syarikat, individu, persatuan dan yayasan.

“Saya tidak boleh komen tanpa ada fakta dan maklumat terperinci.

"Namun perkara itu boleh dirujuk kepada Tan Sri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah dan juga Pengerusi LHDN," maklum Johari dipetik laporan Berita Harian.

Irwan ditamatkan perkhidmatannya selepas pembentukan kerajaan Pakatan Harapan. Ketua Pegawai Eksekutif LHDN sekarang ialah Datuk Seri Sabin Samitah.

Johari turut menggesa kerajaan hari ini untuk membuat laporan polis jika terdapat sebarang dakwaan unsur pecah amanah yang melibatkan pentadbiran BN terdahulu.

"Saya cadangkan buat laporan polis supaya boleh disiasat jika benar ada berlakunya pecah amanah seperti yang didakwa,” katanya lagi.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.