Malaysiakini
BERITA

Mahkamah tolak saman Musa, Shafie kekal ketua menteri

Diterbitkan
Dikemaskini 7 Nov 2018, 10:17 pagi

Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu hari ini memutuskan Datuk Seri Mohamad Shafie Apdal kekal sebagai ketua menteri Sabah.

Menurut The Borneo Post, mahkamah menolak saman pemula yang difailkan Tan Sri Musa Aman terhadap Shafie dan Yang di-Pertua Negeri Tun Juhar Mahiruddin.

Musa sebelum ini memfailkan saman antaranya bagi memohon mahkamah mengeluarkan perintah mengisytiharkan beliau sebagai ketua menteri yang sah.

Musa yang juga bekas ketua menteri negeri itu diarahkan membayar kos RM15,000 kepada Tun Juhar dan Shafie, kata laporan itu lagi.

Pada 10 Mei lalu, iaitu sehari selepas PRU ke-14, Musa mengangkat sumpah sebagai ketua menteri selepas mendapat majoriti mudah di DUN.

Bagaimanapun beliau hilang majoriti selepas beberapa ADUN dari Umno dan satu lagi komponen BN, Upko, menyertai Parti Warisan Sabah (WARISAN) yang dipimpin Shafie.

Shafie kemudian mengangkat sumpah sebagai ketua menteri pada 12 Mei.

Pada Jun lalu,Musa memfailkan saman pemula bagi mendapatkan perintah mahkamah mengisytiharkannya sebagai ketua menteri yang sah.

Selain itu, beliau juga memohon pengisytiharan bahawa tiada penarikan balik atau pembatalan dalam pelantikannya, serta pengisytiharan bahawa Juhar bertindak tidak mengikut perlembagaan dalam melantik Shafie.

Musa sebelum ini mencuri perhatian apabila 'menghilangkan diri' sejak 14 Mei lalu.

Kira-kira sebulan kemudian, Musa muncul dengan mengatakan beliau ke United Kingdom pada 16 Mei bagi mendapatkan rawatan, dan pulang ke negara pada 21 Ogos.

Pada 5 November lalu, Musa dihadapkan dengan 35 pertuduhan rasuah berkaitan kontrak pembalakan membabitkan RM263 juta.

Beliau mengaku tidak bersalah terhadap semua pertuduhan dan minta dibicarakan.

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.