Malaysiakini
BERITA

Sektor awam terlalu besar, PM saran tambah peluang kerja di sektor swasta

Koh Jun Lin

Diterbitkan
Dikemaskini 21 Feb 2019, 9:28 pagi

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad berkata kerajaan berhasrat membangunkan lebih banyak peluang pekerjaan di sektor swasta dengan gaji yang lebih lumayan seperti dalam sektor pembuatan.

Ini katanya, supaya kaedah berkenaan dapat mengurangkan kebergantungan rakyat untuk bekerja di sektor awam.

“Saya berpendapat hari ini jumlah anggota kerajaan terlalu besar dan ia perlu dikurangkan,” katanya pada sesi dialog bersama warga Angkatan Tentera Malaysia di Kementerian Pertahanan di Kuala Lumpur hari ini.

Menurut Mahathir apabila beliau melepaskan jawatan pada tahun 2003, terdapat kira-kira satu juta penjawat awam, tetapi kini angka itu meningkat kepada 1.7 juta tidak termasuk kakitangan off-the-budget yang juga dibiayai oleh kerajaan.

“Sebaliknya dengan menggunakan teknologi-teknologi maklumat, komputer, dan sebagainya, kita boleh kurangkan saiz ini. Tetapi kalau kita kurangkan saiz maka akan berlaku pula masalah tidak ada pekerjaan dan ini menimbulkan masalah sosial kepada kita.

“Sebab itu kita perlu membangunkan negara kita dalam bidang pembuatan umpamanya supaya lebih ramai daripada orang kita berpindah daripada bekerja dengan kerajaan kepada kerja dengan swasta dan meningkatkan keupayaan mereka supaya hasil kerja mereka lebih tinggi daripada menjadi pegawai biasa dalam kerajaan sahaja,” katanya.

Mahathir berkata demikian ketika diminta oleh seorang anggota tentera laut untuk berkongsi pandangannya mengenai cara mengurangkan jumlah anggota perkhidmatan awam.

Malaysiakini telah menyajikan laporan percuma dalam bahasa Melayu selama 17 tahun. Langkah ini diambil sebagai khidmat kami untuk masyarakat.

Kami berharap ia dapat membantu pembaca membuat keputusan terhadap sesuatu perkara secara bermaklumat, selain menggalakkan perbahasan serius berkaitan isu-isu melibatkan kepentingan awam.

Malaysiakini juga berharap rakyat Malaysia tidak ketinggalan dalam isu-su penting dalam negara.

Langgan Malaysiakini (versi Bahasa Inggeris) sebanyak RM20 sebulan atau RM200 setahun bagi mendukung media bebas di negara ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.