Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
PAS: Mahu kita jadikan bekas banduan sebagai PM kita?
Diterbitkan:  May 10, 2019 8:08 AM
Dikemaskini: 9:02 AM

PRK SANDAKAN l Setiausaha Agung PAS, Takiyuddin Hassan mempersoalkan sama ada rakyat mahu seorang bekas banduan seperti Presiden PKR, Anwar Ibrahim sebagai bakal perdana menteri.

Takiyuddin membuat kenyataan itu ketika ceramah di Taman Indah, Sandakan pada Rabu lalu.

“Ada seorang cita-cita nak jadi perdana menteri sangat. Keluar daripada penjara tak tahu macam mana dia dapat pengampunan daripada (Yang di-Pertuan) Agong bertanding dalam PRK (Pilihan Raya Kecil) di Port Dickson.

“Paksa ahli parlimen yang menang pada PRU-14 letak jawatan. Dia bertanding, dia mahu jadi PM.

“Sebagai peguam kita tahu apabila seorang keluar daripada penjara status seumur hidup (nya) adalah banduan.

“Jadi mahu kita menjadikan seorang ini sebagai PM kita?” soalnya dengan hadirinya menjawab "Tidak."

Beliau berkata kesalahan yang dijatuhkan ke atas ‘bakal’ perdana menteri dibuat oleh Mahkamah Persekutuan, yang menjadikannya keputusan berkenaan tidak lagi boleh dipersoalkan.

Ini merujuk kepada keputusan Mahkamah Persekutuan yang mengekalkan keputusan Mahkamah Rayuan yang membatalkan keputusan tidak bersalah Anwar dalam kes Liwat II oleh Mahkamah Tinggi. Presiden PKR itu dijatuhi hukuman penjara lima tahun pada tahun 2015

Bagaimanapun, selepas kemenangan Pakatan Harapan pada pilihan raya umum tahun lalu, Anwar telah mendapat pengampunan penuh daripada Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V Kelantan, ketika ini.

“Mahkamah Persekutuan bukan seorang hakim, lima orang hakim, Mahkamah Rayuan tiga orang hakim.

“Mahkamah Tinggi (cuma) satu orang (hakim). Mahkamah Persekutuan ada lima orang hakim telah bagi keputusan bahawa dia (Anwar) bersalah sebagaimana dia dituduh,” kata Takiyuddin.

Lihat Komen
ADS