mk-logo
Berita
Larangan keluar antara negeri berkuat kuasa malam ini
Diterbitkan:  Mar 17, 2020 11:10 AM
Dikemaskini: 11:49 AM

Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador berkata pihaknya sudah bersedia sejak dua minggu lalu untuk melaksanakan perintah kawalan pergerakan yang akan berkuatkuasa esok.

Antaranya, adalah sekatan keluar antara negeri atau domestik yang akan berkuat kuasa malam ini.

“Orang ramai yang ingin balik kampung perlu maklumkan pergerakan mereka kepada polis.

“Mana-mana individu atau premis yang ingkar Perintah Kawalan Pergerakan boleh dikenakan tindakan.

“Kalau pelanggaran berleluasa dalam tempoh dua minggu ini, PDRM akan mengambil tindakan yang lebih drastik,” katanya pada satu sidang akhbar di Kuala Lumpur, hari ini.

Hamid berkata, mereka yang mahu melakukan perjalanan antara negeri perlu mengisi borang khas serta menyertakan dokumen pengesahan tentang keperluan membuat perjalanan berkenaan.

"Borang khas itu boleh diisi di mana-mana balai polis berhampiran atau ibu pejabat polis daerah masing-masing bagi membolehkan pihak polis mengeluarkan surat pelepasan.

"Ia hanya untuk mereka yang mempunyai urusan penting atau kecemasan sahaja," katanya.

Menurutnya, ketika ini, belum sampai tahap untuk polis mengadakan sekatan jalan raya sambil menambah bilangan anggota polis ditugaskan untuk menguatkuasakan larangan itu juga adalah mencukupi.

Sementara itu, Menteri Kesihatan, Dr Adham Baba pada sidang media harian Covid-19, di Putrajaya mengingatkan orang ramai bahawa kegagalan mematuhi arahan perintah kawalan pergerakan yang berkuat kuasa tengah malam ini, boleh dikenakan hukuman penjara.

Katanya, ini mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit.

“Bagi kesalahan pertama, individu yang gagal mematuhi arahan boleh dipenjarakan tidak melebihi tempoh dua tahun atau didenda atau kedua-duanya sekali.

“Kesalahan kedua atau berikutnya boleh dipenjarakan tidak melebihi lima tahun atau didenda atau kedua-duanya sekali.

“Bagi kesalahan yang berterusan, individu berkenaan akan didenda RM200 bagi tiap-tiap kesalahan berterusan,” katanya.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini