Malaysiakini
BERITA

Ketua Wanita Kalabakan nafi keluar Umno, BN

Diterbitkan
Dikemaskini 1 Okt 2020, 7:47 pagi

Ketua Wanita Umno Bahagian Kalabakan, Chaya Sulaiman menafikan kononnya beliau akan keluar Umno dan Barisan Nasional (BN) dalam tempoh terdekat seperti ditularkan di media sosial.

Chaya yang juga calon kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kukusan pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah ke-16 yang lepas ketika dihubungi berkata beliau turut menerima maklumat berkenaan.

“Sejak semalam saya serta enam jawatankuasa Umno turut menerima maklumat itu kononnya kami akan keluar daripada Umno dan Barisan Nasional, tidak tahu siapa dan dari mana maklumat seumpama itu mereka dapat," katanya.

Menurut Chaya, ketika ini beliau sedang menjalani tempoh kuarantin di rumah sejak Isnin lepas dan menunggu keputusan saringan Covid-19.

Sejak semalam tular maklumat bahawa Chaya akan meninggalkan Umno dan BN dalam masa terdekat.

Maklumat yang tular berkenaan turut mendakwa kekalahan tipis (10 undi) Chaya kepada calon Parti Warisan Sabah (Warisan) kerana wujud unsur sabotaj daripada BN sendiri.

Pada PRN lepas, Chaya kalah dengan 10 undi terhadap Rina Jainal daripada Warisan yang memperoleh 2,834 undi.

- Bernama

Mulai 15 Oktober 2020, Malaysiakini versi BM memperkenalkan sistem komen baru yang lebih baik.

Untuk berhubung secara telus dan bertanggungjawab dengan pengulas lain, pembaca BM kini perlu menjadi pelanggan berbayar. Anda dapat mengakses kandungan semua bahasa dan menulis komen di semua platform Malaysiakini.

Bersatu sokong media bebas.