mk-logo
Berita
Rasuah: Hanya 0.01 peratus penjawat awam ‘berani bersuara’

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendedahkan hanya 0.01 peratus daripada 1.6 juta penjawat awam berani tampil melaporkan perbuatan rasuah dalam jabatan dan agensi masing-masing.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM Datuk Seri Shamshun Baharin Mohd Jamil berkata angka tersebut masih rendah dalam usaha sifar rasuah dalam perkhidmatan awam dapat direalisasikan.

Beliau berkata walaupun insentif disediakan kepada penjawat awam yang melaporkan kes rasuah namun data suruhanjaya itu menunjukkan hanya 343 penjawat awam tampil memberi maklumat antara 2012 hingga tahun lepas.

“Penjawat awam perlu faham apabila ditawarkan (rasuah), itu adalah kesalahan dan perlu dilaporkan dan tindakan boleh diambil…ini akan menyebabkan mereka yang berurusan dengan penjawat awam tidak berani untuk mendapatkan keistimewaan dan kelulusan tanpa peraturan atau prosedur sewajarnya.

“Ini yang mahu kita jadikan budaya dalam penjawat awam iaitu melaporkan jika ada berlaku kes rasuah sekali gus membersihkan perkhidmatan awam daripada rasuah dan salah guna kuasa,” katanya kepada Bernama dalam temu bual eksklusif di pejabat SPRM di Putrajaya baru-baru ini.

Shamshun Baharin berkata inisiatif berkenaan selari dengan surat dikeluarkan pejabat Ketua Setiausaha Negara pada 2011 bertajuk 'Garis Panduan Pengiktirafan Kepada Penjawat Awam Yang Melaporkan Pemberian Atau Penerimaan Rasuah' .

Surat itu menyatakan penjawat awam yang melaporkan kes rasuah akan menerima jumlah insentif yang sama dengan jumlah rasuah yang ditawarkan.

Shamsun Baharin berkata SPRM mengagihkan kira-kira RM600,000 sebagai insentif kepada 343 penjawat awam kerana melaporkan gejala rasuah kepada suruhanjaya itu, sehingga akhir tahun lepas.

Jelasnya, adalah menjadi kesalahan jika tidak melaporkan kes rasuah dan boleh dikenakan mengikut Seksyen 25 Akta SRPM 2009 yang berdepan dengan denda sehingga RM100,000 atau penjara tidak lebih 10 tahun atau kedua-duanya sekali.

Beliau berkata kes pertama yang membabitkan Seksyen 25 itu adalah kes melibatkan lima kakitangan Kementerian Kewangan yang didenda RM1,500 dan RM2,000 oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 2 Dis lepas atas pertuduhan gagal melaporkan kesalahan sogokan kepada SPRM sejak dua tahun lalu.

“Gagal melaporkan juga turut dikenakan tindakan kerana ada undang-undang tersebut dan ini sebagai membuka mata kepada penjawat awam dan orang ramai untuk lebih sensitif serta tampil melaporkan kes rasuah yang berlaku di persekitaran mereka,” katanya.

Jelasnya lagi, organisasi perlu memainkan peranan iaitu memberi sokongan dan perlindungan kepada kakitangan atau pegawai yang melaporkan kes rasuah supaya budaya bebas rasuah ini dapat diamalkan di semua peringkat.

SPRM memberi jaminan maklumat pemberi laporan tidak akan didedahkan malah keselamatan mereka juga akan diutamakan selari dengan Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 dan Akta Perlindungan Saksi 2009, katanya.

- Bernama

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita dari pengarang :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini