story images
story images
mk-logo
Berita
3,631 kes baru, 14 kematian, 238 di ICU
Diterbitkan:  Jan 19, 2021 10:37 AM
Dikemaskini: Jan 20, 2021 2:51 AM

Negara ini terus mencatatkan angka jangkitan Covid-19 yang tinggi apabila sebanyak 3,631 kes harian dilaporkan setakat tengah hari tadi.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham berkata, perkembangan itu menjadikan jumlah kes positif sebanyak 165,371 kes, manakala kes aktif adalah sebanyak 39,464.

Selangor terus merekodkan kes harian baru tertinggi iaitu sebanyak 1,199 kes, diikuti oleh Sabah (526 kes) dan Kuala Lumpur ( 521 kes).

Daripada jumlah kes baru hari ini, seramai 2,754 pesakit merupakan warganegara Malaysia, manakala 870 pesakit lagi bukan warganegara.

Dr Noor Hisham turut memaklumkan pertambahan 14 lagi kematian, menjadikan angka korban akibat wabak itu setakat ini adalah sebanyak 619 kes.

"Sehingga kini, terdapat 238 kes positif Covid-19 yang sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), di mana 96 kes memerlukan bantuan pernafasan," katanya dalam sidang media hari ini.

Sementara itu sembilan kluster baru dikenal pasti, menjadikan jumlah kluster aktif yang dipantau kini adalah sebanyak 305 kluster.

Jumlah kluster yang telah tamat pula adalah sebanyak 364 kluster, termasuk tiga kluster yang tamat pada hari ini iaitu kluster Tapak Bina Jalan Tengah, kluster Inten dan kluster Jambatan B.

Setakat tengah hari tadi, seramai 2,944 pesakit telah sembuh sepenuhnya, dengan jumlah keseluruhan sebanyak 125,288 pesakit pulih daripada jangkitan virus berkenaan.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lihat Komen
Paling Popular
Terkini