Paling Popular
Terkini
mk-logo
Pengumuman
Ekosistem Bangunan Digital (8/13): Memperluas Jangka Hayat Fasiliti di Cloud
Diterbitkan:  May 26, 2021 7:02 PM
Dikemaskini: 11:02 AM

Penyelenggaraan pencegahan yang baik dalam sistem pengurusan hartanah selalunya memberikan faedah-faedah berikut: operasi yang lebih cekap, kurang terjadinya kerosakan, jangka hayat peralatan yang panjang, diagnosis titik lemah, dan penentuan awal penggantian peralatan. Penyelenggaraan bangunan sahaja menelan belanja yang tinggi di dalam bajet tahunan bangunan. Lantas, perlaksanaan strategi penyelenggaraan yang terancang, ramalan dan pencegahan berbanding strategi yang reaktif dan korektif akan menjimatkan banyak kos dalam jangka panjang kerana kos penyelenggaraan yang ditangguhkan boleh membebankan.

"Kegiatan harian penyewa bangunan akan terganggu jika terdapat kerosakan atau gangguan kemudahan lif atau fasiliti HVAC (pemanasan, pengudaraan dan penyaman udara). Oleh itu, pengurus fasiliti perlu memastikan bahawa kemudahan sudah siap dan beroperasi. Beliau bertanggungjawab merancang, membuat unjuran kewangan, menjadualkan tugas penyelenggaraan pencegahan, mengawasi tugas-tugas penyelenggaraan yang dilakukan dengan sewajarnya, mengadakan latihan untuk juruteknik dalaman, dan mengalihkan beberapa pekerjaan penyelenggaraan berkemahiran tinggi kepada pihak yang layak. " Teh Hon Seng, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TimeTec, meneruskan siri artikelnya mengenai Bangunan Digital; kali ini berkisar tentang sistem penyelenggaraan kemudahan berasaskan teknologi cloud.

"Sebilangan besar penyelesaian Bangunan Digital TimeTec seperti pengurusan penyewa, perakaunan hartanah, pengurusan pelawat, kawalan akses, pengurusan tempat letak kereta, perdagangan berhampiran, dan lain-lain, adalah menguruskan orang dan aktiviti di sebuah bangunan. Ia juga merangkumi peranti perkakasan yang berkaitan dengan penyelesaian kami untuk menyempurnakan aktiviti, seperti alat pengecaman wajah untuk meningkatkan keselamatan dalam kawalan akses, kios pembayaran tanpa pengawasan untuk memenuhi keperluan tempat letak kenderaan tanpa tunai. Walau bagaimanapun, untuk menjaga semua peralatan perkakasan dalam keadaan yang baik sepanjang masa, penyelenggaraan pencegahan sangat penting. Itulah sebabnya TimeTec Maintenance atau istilah tradisional CMMS (Sistem Pengurusan Penyelenggaraan Berkomputer) secara semula jadi terlintas di fikiran kami untuk melengkapkan ekosistem Bangunan Digital, "kata Teh.

Teh Hon Seng, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TimeTec

"Sistem TimeTec Maintenance tidak dirancang hanya untuk menyelenggara perkakasan kami; ini bertujuan untuk fasiliti atau peralatan di seluruh bangunan."

"Sebenarnya, saya gemar istilah Sistem Pengurusan Penyelenggaraan Berkomputer. Rasanya ia sudah ketinggalan zaman kerana masih lagi mempunyai perkataan 'Berkomputer', di mana pengguna memindahkan tugasan manual, kebanyakannya berkait kertas kerja, ke komputer desktop. 'Komputerisasi' berlaku sejak akhir tahun 80-an dan 90-an pada abad yang lalu. Sekarang di awal abad ke-21, kita memperjuangkan 'Digitalisasi', di mana data seharusnya tidak kekal di dalam sistemnya sendiri tetapi harus bebas mengalir dari satu sistem ke sistem yang lain untuk mendapat manfaat pelanggan dalam perspektif yang lebih besar. Oleh itu, perisian berasaskan Windows untuk pengkomputeran harus berubah menjadi berasaskan teknologi Cloud untuk digitalisasi. Apabila saya menggunakan istilah CMMS, saya ingin menyebutnya sebagai Cloud Maintenance Management System, untuk mengetengahkan transformasi digital.

"Perbezaannya jelas. Pertama, CMMS akan disepadukan dengan modul front-end TimeTec Tenant (Bangunan Komersial) dan i-Neighbor (Residential Properties) untuk penghuni atau penyewa melaporkan kemudahan yang rosak dan menerima notifikasi kemaskini pembaikan. Permintaan untuk penyelenggaraan pembetulan akan secara automatiknya disalurkan dari penyewa/pemilik ke TimeTec Maintenance, disahkan oleh Pengurus Fasiliti, dan diautomasikan ke prosedur pesanan kerja dan akhirnya memaklumbalas penyewa/pemilik. Seorang juruteknik yang ditugaskan untuk kerja pembaikan akan diberitahu melalui Aplikasi dan dapat mengemaskini kemajuan kerjanya di Aplikasi yang sama."

"Keduanya, semakin banyak perkakasan yang dipasang di bangunan masa kini ialah didayakan IoT, disertakan dengan sensor. Apabila perkakasan IoT disepadukan dengan Sistem Pengurusan Penyelenggaraan Cloud, ia secara automatiknya akan memicu proses penyelenggaraan pencegahan sesuai dengan penggunaannya untuk meringankan beban kerja pengurus penyelenggaraan. "

"Kecekapan tinggi akan dapat dicapai," kata Teh Hon Seng.

Untuk demo dan rundingan PERCUMA, hubungi Encik Aiden Teh, Pengurus Pembangunan Perniagaan di [email protected] (010-2211150). Talian am dan emel: 03-80709933 dan [email protected].

Nantikan artikel Ekosistem Bangunan Komersial Pintar TimeTec seterusnya pada setiap hari Rabu! Klik di sini untuk artikel ketujuh siri ini: https://www.malaysiakini.com/announcement/575175

Versi English: https://www.malaysiakini.com/announcement/575171

Mengenai Kumpulan TimeTec

Kumpulan TimeTec ditubuhkan pada tahun 2000. Selama lebih 20 tahun, Kumpulan TimeTec telah menghasilkan tiga jenama IT terkemuka dunia, FingerTec, TimeTec dan iNeighbour, untuk pengurusan tenaga kerja, keselamatan, pejabat pintar, perumahan pintar dan bandar pintar dengan memperkasakan kuasa biometrik, perkomputeran cloud & edge, teknologi IoT dan kecerdasan buatan. Kesemua penyelesaian ini bersambung dan menukar landskap kehidupan kerja dan kehidupan di rumah di dalam ekosistem yang lebih besar. Melalui rangkaian yang luas, Kumpulan TimeTec menyalurkan produk peranti biometrik dan 16 aplikasi cloud, termasuk peralatan IoT, ke lebih 150 negara di seluruh dunia. Lawati laman web Kumpulan TimeTec di www.timeteccloud.com, www.fingertec.com, www.ineighbour.com, www.timetecbuilding.com

Syarikat-syarikat terkenal telah melanggan pelbagai penyelesaian TimeTec termasuk QSR Brands, Central Sugars Refinery CSR, Sunway Constructions, Mamee, Yakult, Nano Malaysia Berhad, dan banyak lagi. Fleksibiliti dan kebolehsaknaan produk TimeTec juga menarik pelbagai pelanggan antarabangsa dari seluruh dunia termasuk dari Hong Kong, Dubai, Australia, Qatar, Afrika Selatan dan lain-lain untuk menggunakan TimeTec sebagai alat digitalisasi tenaga kerja mereka. 


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

ADS