Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Taksiran ganti rugi: Penerbit buku, Jais cuba selesai cara baik - Peguam

Pengarah ZI Publications Sdn Bhd Mohd Ezra Mohd Zaid dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) akan cuba menyelesaikan secara baik isu berhubung taksiran ganti rugi yang bakal diperoleh beliau berikutan pendakwaan salah yang dilakukan oleh Ketua Pendakwa Syarie Selangor terhadapnya pada 2013.

Peguam Fahri Azzat, yang mewakili Mohd Ezra, memaklumkan perkara itu ketika dihubungi pemberita selepas prosiding hari ini iaitu pendengaran taksiran ganti rugi secara dalam talian (Zoom) di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ahmad Kamal Md Shahid.

Beliau berkata prosiding itu tidak dijalankan kerana terdapat masalah teknikal.

"Hakim Ahmad Kamal memberi masa kepada kedua-dua pihak untuk menyelesaikan perkara itu. Pihak-Pihak akan cuba menyelesaikannya secara baik namun sekiranya ia tidak dapat diselesaikan, mahkamah akan meneruskan dengan pendengaran taksiran ganti rugi.

"Mahkamah menetapkan pengurusan kes pada 19 Ogos ini untuk pihak-pihak memaklumkan perkembangan mengenai penyelesaian itu," katanya.

Pada 29 Mei 2012, JAIS menyerbu premis perniagaan ZI Publications serta merampas 180 buku bertajuk ‘Allah, Kebebasan dan Cinta’ karya penulis warga Kanada Irshad Manji dan Mohd Ezra turut ditahan.

ZI Publication dan Mohd Ezra memfailkan semakan kehakiman pada 9 Julai 2012 dan menamakan JAIS, Ketua Pengarahnya, Kerajaan Negeri Selangor, Ketua Pegawai Penguatkuasa JAIS, Ketua Pendakwa Syarie Selangor dan Kerajaan Malaysia sebagai responden, untuk mencabar serbuan yang dilakukan JAIS dan pada 7 Mac 2018, Mahkamah Tinggi menolak permohonan mereka.

Pada 25 Sept 2019, Mahkamah Rayuan yang membenarkan rayuan mereka kemudian membatalkan keputusan Ketua Pendakwa Syarie Selangor untuk mendakwa Mohd Ezra di Mahkamah Syariah atas pertuduhan menerbit, mengedar dan memiliki buku terjemahan penulis kontroversi itu, yang dianggap bertentangan dengan undang-undang Islam

Mahkamah Rayuan turut memerintahkan taksiran ganti rugi dibayar kepada Mohd Ezra kerana tekanan jiwa, penderitaan dan keseksaan yang dialami beliau berikutan tindakan salah laku JAIS terhadapnya.

Pada 29 Sept tahun lepas, pihak pendakwaan syariah Selangor tidak meneruskan kes ke atas Mohd Ezra susulan keputusan Mahkamah Persekutuan yang menolak permohonan mereka untuk mendapatkan kebenaran merayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan.

Pada 17 Dis tahun lepas, Mohd Ezra dibebaskan daripada pertuduhan menerbitkan buku yang didakwa bertentangan dengan hukum syarak selepas Mahkamah Rendah Syariah Petaling Jaya menolak permohonan pendakwaan untuk melepas tanpa membebaskannya daripada pertuduhan itu.

Mohd Ezra didakwa di Mahkamah Rendah Syariah Petaling Jaya pada 2013 atas pertuduhan menerbitkan buku Irshad Manji di premis perniagaan ZI Publications, B-2-19, Merchant Square, Jalan Tropicana Selatan 1, PJU 3 di Kuala Lumpur.

- Bernama


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS