Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
PSM selar kerajaan isu kelulusan pekerja asing guna dokumen palsu

Kerajaan dipersalahkan dalam isu penggajian pekerja asing dengan menggunakan dokumen palsu.

Penyelaras Biro Migran PSM Rani Rasiah berkata kerajaan bertanggungjawab secara langsung dalam mewujudkan dokumen-dokumen palsu yang digunakan untuk mengambil pekerja asing.

"Satu-satunya perkara yang nyata ialah pekerja asing terdampar di Malaysia selepas di bawa masuk dengan janji pekerjaan yang tidak wujud, selain perlu menanggung hutang yang tidak dapat dibayarnya," katanya.

Katanya, kerajaan perlu kehendak politik untuk membetulkan keadaannya.

"Ia sepenuhnya di tangan kerajaan untuk menghentikan jenayah ini untuk selama-lamanya," katanya.

Rani  berkata demikian ketika diminta mengulas laporan Malaysiakini yang mendedahkan kontrak palsu yang didakwa bernilai jutaan ringgit dengan syarikat tidak wujud yang digunakan untuk mendapatkan kelulusan penggajian pekerja asing.

Siasatan Malaysiakini mendapati beratus-ratus permohonan penggajian pekerja asing menggunakan dokumen kontrak palsu diluluskan.

Sebelum ini, Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail berkata bahawa negara mengalami lebihan bekalan 120,000 pekerja asing dalam sektor perkhidmatan.

Bagaimanapun, Saifuddin menyifatkan lebihan bekalan yang besar itu akan membenarkan penyalahgunaan.

"Penggajian pekerja asing adalah untuk melengkapkan tenaga kerja tempatan, bukan untuk bersaing dengannya," kata Rani.

Semak semula RMK11

Sebagai penyelesaian untuk menghentikan lebihan bekalan, Rani mengulangi gesaannya agar kerajaan menyemak semula garis panduan mengenai pekerja asing yang ditetapkan dalam Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11) menamakan Kementerian Sumber Manusia sebagai satu-satunya kementerian yang diamanahkan dengan pengurusan pekerja asing.

Rani berkata garis panduan dalam pelan pembangunan lima tahun negara itu akan menjadi langkah terakhir perjalanan Malaysia ke arah mencapai Wawasan 2020, yang dilancarkan pada 2016.

"Kerajaan harus mengutamakan pelaksanaan dasar komprehensif mengenai migrasi buruh.

"Dasar untuk mengawal selia pengambilan pekerja asing harus berdasarkan keperluan sebenar yang ditentukan oleh tinjauan rasmi.

"Dan terdapat input yang boleh didapati daripada pakar dan aktivis dalam bidang itu," katanya.

Garis panduan dan cadangan

Malaysia tidak kekurangan dengan garis panduan dan cadangan mengenai pengurusan pekerja asing.

Timbalan pengerusi PSM S Arutchelvan memetik Laporan Jawatankuasa Bebas Pengurusan Pekerja Asing 2019 yang didedahkan bulan lepas sebagai satu contoh dan menggesa kerajaan melaksanakan syornya yang telah lama tertangguh.

Jawatankuasa bebas 11 anggota itu ditubuhkan pada 2018 bawah kerajaan Pakatan Harapan. Ia menyerahkan laporan kepada kabinet pada 2019, yang diklasifikasikan bawah Akta Rahsia Rasmi.

"Kerajaan perlu mengambil langkah seterusnya dalam melaksanakan syor yang telah lama diamalkan ini mengenai penyelarasan dasar mengenai pekerja asing," katanya.

Arutchelvan berkata penemuan dalam laporan Malaysiakini amat membimbangkan.

Laporan Malaysiakini mendedahkan bahawa kontrak yang tidak wujud, masing-masing disertakan dengan pensijilan duti setem Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) yang sah, belum disemak oleh LHDN.

LHDN menegaskan mereka tidak mempunyai kewajipan untuk mengesahkan maklumat yang diberikan oleh pemohon sijil duti setem.

[Baca berita asal]

Lihat Komen
ADS