Paling Popular
Terkini
mk-logo
Berita
Rosmah terima barangan mewah daripada 48 vendor di 14 bidang kuasa

1MDB mendakwa Rosmah Mansor adalah penerima barangan mewah yang dibeli dengan dana AS$346 juta antara 2010 dan 2014.

Dana kekayaan negara Malaysia yang bermasalah itu mendakwa bahawa barangan mewah berkenaan diperolehi daripada 48 vendor berbeza di 14 bidang kuasa berbeza.

Ini dinyatakan dalam pernyataan tuntutan 1MDB dalam saman AS$346 juta terhadap isteri bekas perdana menteri Najib Razak yang kini di penjara.

Pernyataan tuntutan itu difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Selasa lalu, kira-kira empat minggu selepas writ saman difailkan pada 9 Mei lalu.

Plaintif pertama 1MDB mendakwa bahawa bayaran untuk barangan mewah itu (yang didakwa diterima oleh defendan pertama Rosmah) dibuat dengan dana yang diselewengkan dalam lima fasa penipuan yang didakwa, dengan wang itu bertujuan untuk digunakan untuk pelaburan.

“Antara tempoh 2010 dan 2014, lapan entiti yang berdaftar dalam bidang kuasa luar pesisir termasuk, pada masa yang penting, plaintif ke-7 hingga ke-11 (secara kolektif, entiti yang membayar luar pesisir) membuat 320 pembayaran berjumlah AS$346,010,489 kepada 48 vendor berasaskan barangan mewah yang berbeza. kurang daripada 14 bidang kuasa.14 bidang kuasa. Bayaran-bayaran ini telah dibuat untuk pembelian barangan mewah oleh dan bagi defendan pertama dan barangan mewah ini telah diterima oleh defendan pertama.

“Bayaran-bayaran tersebut dapat dikesan kepada dan/atau mewakili wang yang telah diselewengkan daripada plaintif-plaintif pertama hingga ke-6: iaitu dana. Bayaran-bayaran tersebut dan penerimaan benefisial barangan mewah oleh defendan pertama merupakan sebahagian daripada skim frod dan pengubahan wang haram yang lebih luas yang telah dirancang oleh, antara lain, bekas perdana menteri Malaysia, Najib Razak (“Najib Razak”), proksi-proksi Najib Razak, dan bekas-bekas fidusiari dan pemegang amanah plaintif-plaintif pertama hingga ke-6 (“fidusiari-fidusiari dan/atau pemegang-pemegang amanah”), di mana berbilion ringgit Malaysia telah diselewengkan dan digubah melalui pelbagai entiti luar pesisir (“Frod”).

“Pada dasarnya, dana plaintif-plaintif pertama hingga ke-6 yang sepatutnya digunakan untuk pelaburan-pelaburan dalam pelbagai usaha niaga telah sebaliknya dipindahkan secara salah atau frod kepada entiti-entiti yang didaftarkan di bidang kuasa luar pesisir yang tidak mempunyai kaitan dengan atau tidak mempunyai tujuan yang sah berkenaan dengan objektif-objektif pelaburan plaintif-plaintif pertama hingga ke-6 yang didakwa. Plaintif kedua hingga kelima ialah anak syarikat 1MDB, iaitu 1MDB Energy Holdings Limited, 1MDB Energy Limited, 1MDB Energy (Langat) Limited, dan Global Diversified Investment Company Limited (dahulunya dikenali sebagai 1MDB Global Investments Limited),” kata 1MDB dan 10 plaintif yang lain.

Plaintif kedua hingga kelima ialah anak syarikat 1MDB, iaitu 1MDB Energy Holdings Limited, 1MDB Energy Limited, 1MDB Energy (Langat) Limited, dan Global Diversified Investment Company Limited (dahulunya dikenali sebagai 1MDB Global Investments Limited).

Plaintif keenam pula ialah SRC International Sdn Bhd, bekas anak syarikat 1MDB yang kemudiannya menjadi syarikat milik penuh Menteri Kewangan Diperbadankan (MOF Inc).

Plaintif ketujuh hingga ke-11 adalah entiti luar pesisir dalam pembubaran, iaitu Affinity Equity International Partners Limited, Alsen Chance Holdings Limited, Blackrock Commodities (Global) Limited, Blackstone Asia Real Estate Partners Limited dan Brightstone Jewellery Limited.

[Baca berita penuh]


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

Lihat Komen
ADS