mk-logo
Seni & Hiburan
'Yang muda dan berani, inilah yang kita perlukan'

Biarpun segelintir pihak meragui masa depan parti politik dirancang bekas menteri belia dan sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, berlainan pula minat yang ditunjukkan Sharifah Amani.

Pelakon dan pengarah itu kelihatan tidak sabar untuk melihat pencapaian gerakan politik berteraskan golongan muda negara yang digagaskan Syed Saddiq.

Keyakinan disandarkan Sharifah Amani terhadap ahli Parlimen Muar itu bukan dibuat tanpa sebab.

Katanya dia berbangga dengan usaha Syed Saddiq dan yakin ada dasar inovatif dan mengutamakan rakyat dibawa ahli politik muda tersebut.

“Saya bangga mereka orang muda Malaysia, tak sabar nak tengok apa hasil yang akan datang daripada mereka nanti," katanya kepada Malaysiakini hari ini.

Pelakon Terbaik Dari Langit itu menambah dia memang suka melihat orang muda berusaha gigih untuk membina masa depan yang lebih baik untuk semua.

"Yang muda dan berani - inilah yang kita perlukan.

“Mereka benar-benar mahu tahu masalah dan mahu menolong rakyat tak kira umur, bangsa, gender mahupun agama," katanya.

Mati seni mati budaya

Jika mereka dibenarkan memimpin kata Sharifah Amani, dia yakin masa depan negara akan menjadi lebih baik untuk semua.

Semalam, pemilik nama penuh Sharifah Amani Syed Zainal Rashid Al-Yahya itu mengundang perhatian ramai selepas dia memuat naik imej pertemuan julung kalinya dengan Syed Saddiq di media sosial.

Katanya tujuan pertemuan tersebut diadakan adalah untuk bertukar-tukar idea dan berkongsi pandangan mengenai industri hiburan tanah air.

Mengaku gembira dengan hasil pertemuan tersebut, Sharifah Amani, 34, berkata dia memahami bagaimana perasaan seseorang apabila suara mereka tidak diendahkan sewaktu cuba mengetengahkan sesuatu isu.

“Mungkin sebab dulu saya tak dihiraukan apabila membentangkan usul hal-hal penting buat industri seni. Justeru, saya tahu betapa pentingnya suara orang muda didengari.

“Saya berharap dia (Syed Saddiq) boleh bersuara untuk seni tanah air dan kepentingannya buat negara. Mati seni matilah budaya," katanya.

Menurut Sharifah Amani lagi kebanyakan orang muda memahami kepentingan seni untuk memelihara bahasa, budaya dan bangsa.


Baca KJ: Parti Syed Saddiq beri saingan positif pada Pemuda Umno


Bagi mereka, katanya, seni bukan sekadar hiburan malah boleh menguatkan jati diri anak Malaysia.

Ditanya sama ada dia mempunyai keinginan untuk menyertai parti dirancang Syed Saddiq, pengarah filem pendek Sangkar itu menjawab: “Setakat ni belum ada niat nak sertai apa-apa. Tapi memang dari dulu saya percaya dengan suara dan usaha orang muda.”

Sharifah Amani turut meluahkan perasaan syukur apabila perkongsian di media sosial itu mengundang reaksi positif dalam kalangan rakan-rakan seperjuangannya dalam industri.

“Alhamdulillah ramai yang bagi komen positif. Tapi perjuangan kita jauh lagi. Kita sebagai orang seni atau rakyat memang sepatutnya membantu satu sama lain.

“Kami tak boleh wujud seorang sendiri. Kita perlukan satu sama lain,” katanya.

Lagi berita dari pengarang :
Lihat Komen
Paling Popular
Terkini