Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Empayar hartanah keluarga Taib di Kanada?
Diterbitkan:  Jun 17, 2010 9:36 AM
Dikemaskini: 9:51 AM

Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Taib Mahmud dan anggota keluarganya didakwa memiliki hartanah bernilai lebih C$100 juta (RM320 juta) di Kanada, lapor sebuah laman anti-Taib - Sarawak Report .

NONE Lamanweb itu mendakwa, ia termasuk kompleks mewah - Preston Square (kanan) dengan  menara kaca kembar yang menyediakan ruang pejabat dan kompleks membeli-belah mewah di wilayah komersial bernilai tinggi di pusat bandar Ottawa.

Menurutnya, dengan menempatkan ruang pejabat syarikat multinasional seperti Xerox, Adobe dan Sun Life, projek tersebut menyediakan sumber kewangan tambahan daripada kutipan sewaan, kepada keluarga Taib.

NONE Projek pembangunan utama tersebut, dakwanya, merupakan 'permata' kepada syarikat pemaju hartanah Sakto Development Corporation, yang dimiliki oleh keluarga Taib.

Sakto mempunyai senarai portfolio puluhan lagi bangunan pejabat dan kawasan perumahan mewah di Kanada.

NONE Ditubuhkan pada awal tahun 1980-an oleh anak-anak Taib -  Mahmud Bekir Taib,  Jamilah Taib dan adiknya Onn Mahmud, perniagaan keluarga itu

dikendalikan oleh menantu Taib - Sean Murray - seorang rakyat Kanada yang berkahwin dengan Jamilah (kiri).

Murray dan Jamilah memiliki kediaman kedua termahal di Ottawa - bernilai RM28 juta - yang terletak di kawasan ekslusif Taman Rockcliffe di ibunegara Kanada (kanan).

[Baca berita asal/penuh]

 

 

 

 

 

 

.

 
ADS