Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
Wami: Utusan patut belajar hargai wartawan jujur
Diterbitkan:  Sep 25, 2010 3:04 PM
Dikemaskini: 10:24 AM

Kelantangan dan keberanian Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Malaysia selepas diterajui presiden barunya Hata Wahari mendapat pujian daripada NGO penulis dan kumpulan masyarakat prokebebasan bersuara.

nuj new president hata wahari Pakatan Penulis untuk Kebebasan Media (Wami) dan 1Muted Malaysia berkata, kenyataan Hata - bahawa agenda ketua dan pengarang kanan Utusan Malaysia bertujuan memenuhi keperluan "tuan politik" masing-masing - menjadikannya sebagai tanda aras kepada profesionaliti seorang wartawan.

Menurut mereka, keteguhan prinsip Hata ( kanan ) - wartawan kanan di akhbar Umno itu - mengingatkan mereka kepada tokoh wartawan Said Zahari yang memperjuangkan kebebasan harian berbahasa Melayu itu daripada kekangan kerajaan.

"Pendirian Encik Hata selari dengan perjuangan panjang Wami bahawa semua ahli politik sama ada daripada BN atau Pakatan, tidak sepatunya campurtangan dalam perjalanan editorial sesebuah media," kata mereka.

Menurut kenyataan itu lagi, bertepatan dengan ungkapan "mata pena lebih tajam daripada mata pedang", media yang bebas dan telus diperlukan untuk mengimbangkan pengaruh kekuasaan.

nuj utusan melayu picket 160904 penyamun "Keberanian encik Hata menyuburkan peranan sebenar wartawan sebagai pemerhati untuk kepentingan awam, bukan semata-mata menjadi alat pemerintah.

"Oleh itu, semua masyarakat Malaysia dan wartawan harus berjuang bersama Encik Hata bagi mendapatkan autonomi media dalam negara ini.

Sementara itu, kenyataan bersama itu juga berkata, pengurusan kanan Utusan patut belajar menghormati kejujuran wartawan seperti Hata yang mana bilangannya masih kecil di negara ini.

"Akhir sekali, Wami mengambil peluang ini untuk menegaskan tuntutan kami supaya mengadakan reformasi undang-undang media, termasuk menyahkan ancaman terhadap wartawan oleh akta mesin cetak dan penerbitan, ISA, akta hasutan dan akta rahsia rasmi," kata Wami dan 1Muted Malaysia.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

ADS