mk-logo
Berita
Jangan 'liwat' akal sendiri, kata Ahmad Maslan
Diterbitkan:  May 17, 2013 10:56 AM
Dikemaskini: 11:00 AM

Pembangkang harus faham undang-undang negara ini dan tidak harus 'meliwat' pengetahuan dan akal sendiri apabila mendakwa layak memerintah berdasarkan peratusan undi popular yang diperoleh mereka, kata pemimpin kanan Umno.

Ketua penerangannya Datuk Ahmad Maslan berkata, undang-undang Malaysia sebaliknya menetapkan proses pilihan raya berdasarkan jumlah kerusi yang dimenangi, bukan jumlah undi popular.

NONE "Oleh itu, pembangkang yang sering mendakwa mereka pandai dan layak memerintah sepatutnya faham undang-undang negara ini dan jangan memalukan diri sendiri.

"Jangan 'meliwat' pengetahuan dan akal sendiri. Malulah dan hormatilah rakyat," katanya.

Menulis dalam Utusan Malaysia hari ini, Ahmad memetik kenyataan Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Kamarudin Baria yang menjelaskan, BN meraih 47 peratus undi popular, PKR (20 peratus), DAP (15.4 peratus) dan PAS 14.5 peratus.

Jumlah itu jika dicampur hanya mewakili 49.9 peratus, tambahnya lagi.

Nyatakan sokongan anda pada kewartawanan mapan

Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk melaporkan kebenaran. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini sebagai sumber kewartawanan berkualiti. Berjuta-juta orang bergantung kepada Malaysiakini untuk mempertahankan ketelusan dan keadilan.

Tanpa tauke untuk menentukan bentuk pemberitaan; bebas daripada pengaruh politik dan komersial, Malaysiakini hanya mempunyai satu sahaja bos - anda, rakyat.

Mengambil kesempatan ini, kami ingin mengucapkan terima kasih atas rasa cinta anda kepada tanah air serta kepercayaan yang diberikan untuk kami menggalas tugas ini - sebagai semak dan imbang kepada kekuasaan.

Kami bergantung kepada langganan anda untuk mempertahankan pendirian ini. Terima kasih.

Lagi berita seperti ini :
Paling Popular
Terkini