Bas ekspres dua tingkat dan lori bertembung
Sebuah bas ekspres bertembung dengan lori sayur sebelum terhumban ke tebing jalan di Km 73.5 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan, berhampiran Jambatan Dungun, awal pagi tadi.
Seramai 43 penumpang bas ekspres terselamat. Bagaimanapun kelindan lori itu cedera parah manakala pemandunya cedera ringan.
Jurucakap polis berkata kejadian berlaku pada 3.30 pagi ketika bas ekspres dua tingkat yang membawa 43 penumpang itu, dalam perjalanan dari Kuala Lumpur menuju ke Kuala Terengganu.
Ketika kejadian kesemua penumpang bas sedang nyenyak tidur.
Katanya, lori yang sarat dengan muatan sayur dari Kelantan itu dikatakan hilang kawalan dan memasuki laluan bas sebelum kedua-dua kenderaan itu bertembung.
"Akibat pertembungan itu, bas tersebut terhumban ke tebing kanan laluan," katanya ketika dihubungi di Dungun hari ini.
Kelindan lori, Noor Hisham Zali yang cedera parah dikejarkan ke Hospital
Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu manakala empat penumpang dan pemandu bas, Tuan Adnan Tuan Aluwi, 48 yang cedera ringan, menerima rawatan pesakit luar.
Ketua Polis Daerah Dungun Supt Dahlan Mohd Noor ketika dihubungi mengesahkan kejadian.
- Bernama

