Paling Popular
Terkini
Lagi berita seperti ini
mk-logo
Berita
'Jika langgar perjanjian, Johor terkeluar M'sia'
Diterbitkan:  Jun 17, 2015 8:38 AM
Dikemaskini: 11:01 AM

Ketika Tunku Ismail Sultan Ibrahim bertelagah dengan seorang menteri, adindanya Tunku Idris pula memuat naik tulisan berkaitan perjanjian bersama dengan Persekutuan Tanah Melayu.

Perjanjian itu, dalam status di Instragram pada Ahad itu, antaranya menyebut Johor setuju menandatangani perjanjian 1946 itu dengan mengenakan beberapa syarat.

“Sekiranya mana-mana daripada syarat-syarat tersebut dilanggar, maka terkeluarlah Johor daripada Malaysia,” menurut tulisan dimuat naik itu.

Syarat-syarat itu, menurut tulisan itu, Islam menjadi agama negeri, air dan tanah negeri menjadi hak mutlak Johor serta askar timbalan setia tidak boleh dibubarkan.

Selain itu, perlembagaan negeri Johor tidak boleh diusik dan kuasanya terletak pada tangan sultan.

Tulisan itu juga menyebut, Johor dikenali sebagai negeri yang merdeka dan berdaulat ketika menandatangani Perjanjian Setia 1885 dengan British.

Hanya butiran perjanjian

Tiada sebarang status dimuat naik oleh Tunku Idris selain gambar butiran perjanjian itu. 

Mengulas perkara itu, pengguna maya menyentuh pelbagai isu daripada kemungkinan Johor keluar Malaysia dan ada juga yang berharap baginda dapat bertenang.

Dalam perkembangan terbaru, status itu kini dikesan tiada lagi dalam laman sosial itu.

Rakyat Johor semalam berkumpul di Johor Bahru bagi menyatakan sokongan terhadap kerabat istana setelah menteri pelancongan Datuk Seri Nazri Aziz menyelar Tunku Ismail.

Nazri antaranya berkata baginda tidak harus campur tangan dalam hal politik atau bersedia untuk 'dibelasah'.

Tunku Ismail sebelum itu mengkritik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kerana tidak hadir dalam dialog terus terang Notihing2Hide bersama NGO yang disertai Tun Dr Mahathir Mohamad.

Najib mengambil tindakan itu setelah dinasihatkan polis dengan mengambil kira faktor keselamatan.

Lihat Komen
ADS